Evenimentul Zilei > Social > Polițiștii din România, transformați în detectivi. S-a decis pe cine vor urmări
Polițiștii din România, transformați în detectivi. S-a decis pe cine vor urmări

Polițiștii din România, transformați în detectivi. S-a decis pe cine vor urmări

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, a declarat că oamenii legii sunt în aceeași tabără cu românii, dar legile trebuie respectate.

O cincime din efectivele Poliţiei Române îi vor urmări, îmbrăcaţi în civil, pe cei care nu respectă regulile care trebuie să prevină răspândirea Covid19.  Aceasta este o decizie fără precedent luată marți la nivel guvernamental și care privește Poliția Română.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, a asigurat că forţele de ordine nu-şi doresc să amendeze cetăţenii cu orice preţ. Potrivit acestuia,nu această este ținta acţiunilor anunţate, ci dorința de a-i face pe români să înţeleagă importanţa regulilor în combaterea pandemiei. 

Respectarea regulilor, doar la vederea forțelor de ordine

,,Aș dori în primul rând să vă spun că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Dimpotrivă, suntem împreună și trebuie să respectăm măsurile de protecție sanitară. Pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID -19 asupra noastră.

Având în vedere numărul de cazuri de Covid-19 înregistrate, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul Coronavirus, Poliția Română, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de Poliția Locală și cu suportul Direcțiilor de Sănătate Publică, a Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, doar la vederea forțelor de ordine.”,a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Polițiști în civil, pe post de detectivi

,,Nu ne dorim să fim ,,polițiștii răi.” și nici să dăm amenzi. Dar atunci când oamenii nu înțeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm și altfel de măsuri, pentru că legea să fie respectată.

Una dintre măsurile puse în aplicare, a fost că unele activități, la nivel național, să fie efectuate de polițiști, în civil. 

Așa cum v-am spus, polițiștii au întâlnit situații când, la vederea lor, au fost puse măștile de protecție, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase.

Nu este nimic nou în modul de abordare.

Fac precizarea că, și până în prezent, la diferite acțiuni, polițiștii au desfășurat activități fără portul uniformei de serviciu..și aici vă pot da câteva exemple: controalele efectuate la societăți comerciale, pe linie de economic, verificări în ceea ce privește comerțul stradal ilicit, precum și alte activități specifice muncii de poliție.

Astfel de activități sunt desfășurate de toate polițiile din Europa și din lume, așadar și de Poliția Română.

Este o vorbă românească: Ne furăm singuri căciula!” , a mai spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române,

Mesajul Poliţiei Române către oameni

,,Este adevărat, poate nu primiți o amendă, dar riscul la care vă expuneți dumneavoastră și cei din jur este foarte mare!

Am aplicat gradual toate măsurile, dar vă spun: în respectarea măsurilor de protecție sanitară, stă chiar viața noastră a tuturor, a copiilor, a părinților și a bunicilor noștri.

Bineînțeles că, pe parcursul activităților, vor fi purtate discuții cu cetățenii și li se va atrage atenția asupra purtării în mod corespunzător a măștii de protecție, asupra necesității distanțării fizice și a respectării regulilor de igienă.

Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că rolul acestor activități nu este neapărat acela de a aplica sancțiuni, ci de a explica oamenilor necesitatea respectării tuturor normelor de protecție sanitară.

Sănătatea și viața dumneavoastră sunt cele mai importante și vă rugăm să fiți responsabili!

Polițiștii, împreună cu toate instituțiile implicate în acțiunile de verificare, vor continua activitățile, așa cum au făcut și până acum.

Vă recomandăm să păstrați distanțarea fizică, să purtați masca de protecție, să respectați modul de organizare a evenimentelor și să nu vă expuneți inutil la riscuri.

Suntem și vom fi prezenți în toate zonele aglomerate din România, pentru protejarea dumneavoastră.

Repet, rolul nostru nu este acela de a aplică sancțiuni, dar nu vom tolera nerespectarea legii. 

Suntem la datorie și aplicăm legea în litera și spiritul ei!”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, potrivit.romaniatv.net.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.