Mulți piloți de avioane au depresii și probleme mintale pe care le ascund angajatorilor. Concluziile unui studiu îngrijorător

Piaţa avioanelor de lux îşi revine

Există și piloți, și alți angajați din domeniul aviației, care au probleme serioase mintale, cum ar fi depresia, dar angajatorii nu au habar, pentru că nu sunt anunțați.

Un studiu efectuat de cercetători irlandezi din Dublin avertizează că sunt probleme legate de unii piloți de avioane, care nu sunt tratate su seriozitate de companiile aeriene. Există piloți, dar și alți angajați din domeniul aviației, care au probleme mintale. Respectivele categorii profesionale suferă de stres, anxietate și depresie după pandemie. Problema este că aceste deficiențe nu sunt recunoscute în fața angajatorilor. Bineînțeles, din cauza siguranței legate de locul de muncă, au concluzionat cercetătorii, conform jurnaliștilor britanici de la The Guardian.

Piloții care au probleme mintale ascund acest lucru de angajatori, de teama concedierii

Acest studiu vine în contextul în care, după mai bine de un an, domeniul zborurilor comerciale aeriene se relansează. Iar companiile încep să-și cheme angajații pe care i-au concediat sau trimis în șomaj tehnic.

1.841 de zboruri au fost programate de pe aeroporturile din Marea Britanie către Franța, Spania, Italia și Grecia începând din cu data mai. Asta înseamnă o creștere a numărului cu peste 300% față de prima jumătate a lunii mai. Companiile aeriene din America au inaugurat săptămâna trecută sute de rute noi.

Concluziile sondajului arată că mulți dintre angajații din aviație vor simți efectul epuizării odată ce se vor întoarce la muncă. „Nu putem ascunde asta sub preș. Datele arată că mare parte a piloți nu ar dezvălui angajatorului o problemă de sănătate mintală din cauza stigmatizării și a fricii de a-și pierde licența și, probabil, locul de muncă”, a declarat Paul Cullen, membru în echipa de cercetare.

Concluziile a două studii realizate în 2019 și 2020 sunt îngrijorătoare

Un sondaj ce a fost realizat în rândul a peste 1.000 de piloți din întreaga lume în anul 2019, a arătat că 18% au avut depresie moderată și 80% sufereau de epuizare moderată. Mai mult de trei sferturi dintre cei care au participat la chestionar au declarat că nu vor dezvălui astfel de probleme angajatorilor, iar 81% au afirmat că nu se simt apreciați de angajatori.

Un al alt sondaj a avut ca subiecți peste 2.000 de lucrători din aviație (piloți, echipaj de cabină, controlori de trafic aerian și ingineri) și a fost în august 2020. S-a constatat că aceștia au suferit mai mult decât populația generală în timpul pandemiei.

O cincime dintre piloți și 58% din personalul din aviație suferă de depresie moderată, comparativ cu 23% din populația din Marea Britanie.