Muhammad Yunus: Sistemul economic postcriză trebuie regândit

Muhammad Yunus: Sistemul economic postcriză trebuie regândit

Dacă ne vom întoarce la normalitatea de dinainte de criză, vom ajunge să avem aceleaşi probleme. De aceea, criza este o ocazie de a regândi şi de a reinventa sistemul financiar şi cel economic, a declarat profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, astăzi, la o conferinţă de presă.

Muhammad Yunus a primit prestigioasa distincţie în anul 2006, pentru dezvoltarea conceptului de afaceri sociale, concretizat în mod special prin Banca Grameen. Această instituţie financiară oferă servicii bancare oamenilor săraci, fără garanţii.

Sistemul financiar ne-a trădat

"Criza e globală şi mulţi oameni au suferit şi vor mai suferi. Nu ar trebui doar să fim nerăbdători să ajungem la o situaţie normală de dinainte de criză. (...) Sistemul financiar ne-a trădat. Trebuie să recreăm structura economică în aşa fel încât să incluem în sistem afacerile sociale", a declarat profesorul Muhammad Yunus.

Afacerile sociale sunt acele iniţiative, de unde investitorii nu obţin profit, ci doar capitalul investit şi care au ca scop crearea de locuri de muncă, eradicarea sărăciei sau rezolvarea unor probleme de educaţie, sănătate, mediu sau acces la tehnologie. Când suma investită este restituită, profitul companiei este reinvestit în dezvoltare.

Credit cu dobândă zero pentru afaceri sociale Banca Comercială Română (BCR) a anunţat că va aloca 3 milioane de euro pentru finanţarea întreprinderilor sociale. Potrivit lui Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, creditele acorcate pentru acest tip de afaceri nu vor avea dobânzi.

Suma de 3 milioane euro face parte dintr-un pachet de 10 milioane euro pe care Grupul Erste îl va aloca iniţiativelor de afaceri sociale în Europa de Est.

Ne puteți urmări și pe Google News