Muftiul Cultului Musulman din România, despre proiectului moscheii din București: „Este prea grandios pentru pretențiile noastre”

Muftiul Cultului Musulman din România, despre proiectului moscheii din București: „Este prea grandios pentru pretențiile noastre”

Imaginile postate de Diyanet, autoritatea religioasă a guvernului turc, cu viitoarea moschee din București, a agitat spiritele în țară, provocând în același timp și nemulțumirea Muftiatului Cultului Musulman din România, care susține că nu a fost consultat de partenerii turci. Deși proiectul este finanțat, în întregime, de guvernul turc, partea română apreciază că proiectul este prea grandios și va face demersuri pentru a fi modificat

Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a aflat din presă despre imaginile viitoarei moschei din București, apărute pe siteul Autorității Religioase a guvernului turc. Pe lângă nemulțumirea de a nu fi consultat, liderul spiritual al comunității musulmane din România susține că proiectul este mult prea grandios, dorind unul mult mai modest. Nu vrea mai multe minarete care să ducă cu gândul la Moscheea Albastră. „Ceea ce le-am transmis partenerilor noști, respectiv Diyanet- ului, este că ne dorim un proiect specific culturii și civilizației musulmane din România, care să semene cu moscheea Carol I din Constanța. Cu un minaret. Ne dorim ceva modest care să simbolizeze existența noastră pe aceste meleaguri, nu un complex atât de mare”, a declarat Murat Iusuf, pentru EVZ.

„Construirea moscheii este un drept constituțional al comunității musulmane”

Muftiul ar fi discutat, imediat, cu ambasadorul Turciei la București, Ertaș Koray, care l-a asigurat că partea turcă este deschisă pentru „orice modificare” a proiectului, în baza protocolului cu partea română. „Era frumos să știm și noi, să informăm oficial, pentru că, noi, în protocolul semnat cu Secretariatul român pentru Culte, la trei luni odată, aducem la cunoștință starea actuală, pașii pe care îi facem. Ne sfătuim pentru orice proiect. Deci să nu înțeleagă societatea românească, și mai ales bucureștenii, că Muftiatul Cultului Musulman face ceva de capul lui”, subliniază muftiul. Fără a se inflama spiritele și fără a induce populația în eroare, având în vedere situația sensibilă de pe continent, „important pentru noi este să ne construim o moschee în București, este un drept constituțional al comunității musulmane din România, nu e nevoie de referendum, pentru că noi, musulmanii din România, am fost și vom rămâne un exemplu de urmat de către toți musulmanii din întreaga Europă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscheea trebuie construită în trei ani sau niciodată

Nici vorbă să înceapă construcția moscheii în 2017. Cel puțin șase luni de zile, după finalizarea proiectului, va dura obținerea avizelor pentru Planul Urbanistic Zonal. Urmează demersurile pentru autorizația de construire. Liderul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, nu poate estima termenul de începere al construirii moscheii de la București, sau chiar dacă se va mai construi vreodată. „Termenul este de trei ani, un an și ceva a trecut deja. Ne-am dori ca acest drept constituțional să fie sprijinit de către autoritățile române și să nu primim nicio finanțare din exterior. Dar noi nu avem această posibilitate, momentan”. Moscheea ar urma să fie construită, cu trei milioane de euro de la guvernul turc, pe o suprafață de 11.000 mp în spatele Romexpo. Ar urma să aibă o capacitate de 1.500 de locuri și un complex.