Mucenicul daco-roman – Calendar creștin ortodox: 18 iulie

Mucenicul daco-roman – Calendar creștin ortodox: 18 iulie

Sfântul Mucenic Emilian a fost fiul lui Sabbatianus din orașul Durostor (Silistra de astăzi) și a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).

Emilian  fost unul dintre sfinții ieșiți din rândurile strămoșilor noștri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.

În luna iulie a anului 362, a sosit în Durostorum prefectul Capitolin, care avea poruncă de la împărat să cerceteze dacă păgânismul se bucură de toate condițiile pentru a prospera în acest oraș.

După ce a intrat în templu și a adus jertfă zeilor, Capitolin s-a întâlnit cu conducătorii orașului care l-au asigurat că în orașul lor nu există creștini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, pe 18 iulie, Emilian, un soldat creștin din armata romană a Dunării, a luat un ciocan și strecurându-se în templu a răsturnat altarele de jertfă, a sfărâmat statuile zeilor și s-a întors acasă fără ca cineva să îl fi văzut.

Aflând despre întâmplare, Capitolin a trimis oameni în tot orașul pentru a afla făptașul. Ei au prins pe un om nevinovat care venea de la câmp și cum drumul lui trecea chiar pe lângă templul cu pricina, au considerat că el este făptașul și fără să îi spună de ce, au început să îl bată, ducându-l înaintea lui Capitolin.

Când Emilian a văzut acestea, a ieșit înaintea soldaților Valerian și Maxențiu, cei care îl aduceau pe omul nevinovat și le-a mărturisit că el a săvârșit fapta.

Adus înaintea lui Capitolin, Emilian a mărturisit că este creștin, fapt pentru care a fost osândit la moarte prin foc. A fost dus în afara orașului, aproape de malul Dunării, unde soldații prefectului l-au aruncat pe un rug aprins.

Însă, Emilian a rămas nevătămat de flăcări și rugându-se și mulțumind lui Dumnezeu și-a dat sufletul cu pace. Soția lui Capitolin, fiind creștină în taină, a rămas pe lângă locul acela și a dat trupul Sfântului Mucenic Emilian creștinilor din oraș, care l-au îngropat în locul numit Gedina.

O parte din sfintele moaște se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria).

Pe teritoriul țării noastre, părticele din moaștele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galați, la Catedrala episcopală din Slobozia, și în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei din Capitală.