Evenimentul Zilei > International > MTI: Iniţiativa cetăţenească europeană a CNS susţinută de cinci partide din Ungaria
MTI: Iniţiativa cetăţenească europeană a CNS susţinută de cinci partide din Ungaria

MTI: Iniţiativa cetăţenească europeană a CNS susţinută de cinci partide din Ungaria

Parlamentul Ungariei ar putea asigura sprijin pentru iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale, iniţiată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), printr-un proiect de hotărâre care a fost iniţiat de cinci partide din Ungaria.

Proiectul depus de către partidele guvernamentale (Fidesz şi KDNP), respectiv partidele din opoziţie Jobbik, Partidul Socialist Ungar (MSZP) şi „Politica poate fi şi altfel” (LMP), a fost postat pe pagina de internet a Parlamentului ungar.

Potrivit motivării, la 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Trianon, în „Anul solidarităţii naţionale maghiare” anunţat pentru 2020, propunerea acestei hotărâri are o semnificaţie simbolică. Pentru demararea iniţiativei, CNS s-a judecat timp de şase ani la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Succesul acesteia este în interesul tuturor, motiv pentru care iniţiatorii hotărârii îndeamnă pe toată lumea să semneze iniţiativa pe pagina de internet nemzetiregiok.eu.

Potrivit propunerii, Parlamentul Ungariei salută iniţiativa cetăţenească europeană intitulată ”Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”.

Totodată, se subliniază că esenţa acesteia este aceea ca politica de coeziune a Uniunii Europene să acorde o atenţie deosebită acelor regiuni care se deosebesc de regiunile din jurul lor prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice.

Parlamentul ungar are convingerea că aceste regiuni – inclusiv zonele geografice fără competenţe administrative – pot ajunge din urmă alte regiuni mai dezvoltate, dacă li se va asigura un acces egal la fondurile structurale, respectiv la toate celelalte fonduri, resurse şi programe ale UE, în aşa fel încât să se promoveze menţinerea specificităţii lor şi a identităţii lor regionale.

În proiectul de hotărâre, Parlamentul Ungariei invită toţi maghiarii, indiferent că locuiesc în ţară sau în afara graniţelor acesteia, să semneze iniţiativa cetăţenească în număr cât mai mare.

Traducere: Ladislau Endrefy – RADOR