MĂSURI DUPĂ UCIDEREA STUDENTEI JAPONEZE. Patrule de jandarmi pe Aeroportul "Henry Coandă"
- Petrisor Cana
- 1 octombrie 2012, 21:39
Măsuri fără precedent pe Aeroportul "Henry Coandă". De astăzi, un post de jandarmi va funcţiona în incinta principalei porţi aeriene a ţării. Totodată, a fost mărit numărul poliţiştilor de la Transporturi Aeriene şi s-a extins competenţa poliţiştilor de frontieră.
La o lună şi jumătate după crima odioasă asupra unei turiste japoneze, venite pentru prima oară la noi în ţară, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a dispus o serie de măsuri care au ca scop creşterea nivelului de siguranţă publică pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".
În scopul prevenirii unor tragedii precum cea a studentei Yurika Masumo, ucisă de un individ care a acostat-o după aterizare, de astăzi, în incinta Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, va funcţiona permanent o secţie de Jandarmerie, care va avea în competenţă menţinerea ordinii publice în zona interioară (săli de aşteptare, spaţii comerciale) şi exterioară (parcări şi căile de acces).
Totodată, raza de acţiune a Poliţiei de Frontieră a fost extinsă în zona publică, iar Poliţia Română a suplimentat numărul agenţilor din cadrul Biroului de Poliţie Transporturi Aeriene "Henri Coandă" - Otopeni. Una dintre primele măsuri de prevenire luate de oficialii MAI constă în intensificarea acţiunilor care vizează depistarea şi sancţionarea persoanelor care practică ilegal taximetria sau desfăşoară alte activităţi fără să respecte legislaţia în vigoare. Pliante anti-piraţi Pentru informarea persoanelor care intenţionează să utilizeze servicii de taximetrie, în zona aeroportuară vor fi afişate plăcuţe de informare prin care se recomandă doar serviciile autorizate de taxi.
La nivelul structurilor aeroportuare, documentele de colaborare interinstituţională au fost actualizate, prin stabilirea misiunilor fiecărei structuri în parte, modalităţi de cooperare, acţiune şi intervenţie.
La nivel naţional, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a dispus măsuri pentru intensificarea activităţilor structurilor M.A.I., în scopul prevenirii şi combaterii fenomenului contravenţional şi infracţional în zona principalelor aeroporturi şi gări. Efectul unei crime odioase
Măsurile fără precedent au fost luate după ce, pe 15 august, o tânără de 20 de ani, din Japonia a fost găsită moartă într-o pădure din apropierea Aeroportului "Henry Coandă". Poliţiştii au descoperit că Yurika Massumo a fost ucisă de Nicolae Vlad, un tânăr de 26 de ani din Brăneşti-Ilfov. După o amplă anchetă demarată de Parchetul General, au ieşit la iveală detaliile şocante care au condus la această tragedie. Practic, ucigaşul, amendat de zeci de ori de poliţişti, îşi făcea de cap în aeroport acostând turişti pe care îi "plasa" unor taximetrişti. Mai grav este faptul că abia după moartea tinerei din Ţara Soarelui Răsare s-a descoperit că Vlad a mai ucis şi violat două femei, a violat alte două iar una a scăpat doar cu tâlhăria. Una dintre victime, o bătrână de 75 de ani, imobilizată la pat, a fost "vizitată" de mai multe ori de Nicolae Vlad fără ca poliţiştii şi procurorii să ia măsura reţinerii acestuia, deşi septuagenara a fost batjocorită de individ. Crima asupra tinerei studente japoneze n-a lăsat, însă, indiferente autorităţile din Ţara Soarelui Răsare. Ambasada Japoniei la Bucureşti a solicitat autorităţilor române îmbunătăţirea condiţiilor de pe aeroporturile din România, astfel încât turiştii veniţi pentru prima dată în ţară să le poată folosi în siguranţă. Consulul Ambasadei Japoniei la Bucureşti, Masahito Hayashi a precizat, la o întâlnire cu şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, că va transmite recomandări preventive în Japonia, pentru turiştii care vor să vină în România, deşi a fost asigurat că România este o ţară sigură.