Mpox face ravagii la nivel mondial. OMS cere bani de la țările din Europa
- Mădălina Sfrijan
- 22 august 2024, 22:15
Virusul mpox continuă să se răspândească la nivel internațional. Denumit anterior variola maimuței, acesta se poate transmite de la animal la om, dar și prin contact direct cu o persoană infectată. Un director OMS iese la atac și susține că guvernele europene nu au oferit resursele necesare pentru eradicarea acestuia.
Mpox face ravagii în lume
Virusul care provoacă această boală este considerat extrem de periculos. Directorul regional pentru Europa al OMS, instituție acuzată că a ascuns adevărul despre pandemia de Covid-19, susține acum că mpox nu este noul Covid, dar se poate răspândi cu ușurință.
De asemenea, directorul Hans Kluge susține că guvernele europene nu au pus la dispoziție resursele necesare pentru ca acesta să fie eradicat, arată RAI NEWS, citat de Rador Radio România.
Crește nu mărul cazurilor
Directorul OMS susține că lipsa de implicare a oficialilor europeni ar putea duce la agravarea situației. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în Europa sunt înregistrate 100 de noi cazuri lunar.
Versiunea care a afectat o mare parte a Africii ar fi una mutantă, susțin reprezentanții OMS. Astfel, aceasta poate ucide în jur de 10% dintre cei care s-au infectat.
Potrivit specialistului, aceasta ar proveni din tulpina mortală Clade I, care face parte din virusul Mpox. De altfel, aceasta s-a răspândit deja în mai mult de 20 de state ale lumii.
„Știm deja multe despre Clada II. Mai trebuie să aflăm mai multe despre Clada I. Pe baza a ceea ce știm, Mpox-ul se transmite în principal prin contactul direct cu pielea afectată de leziuni, chiar și în timpul actului sexual”, a precizat reprezentantul OMS.
Mpox, pericol pentru Europa
Pe fondul răspândirii tulpinii Clada l, Organizația Mondială a Sănătății a ridicat nivelul de alertă. Mai mult, reprezentanții structurii spun că europenii trebuie să ia măsuri pentru a evita răspândirea tulpinii Clada ll.
„Din cauza lipsei de angajament și de resurse nu am reușit să parcurgem ultimii pași. Pe scurt, în timp ce consolidăm vigilența împotriva tulpinii Clada I a Mpox, putem și trebuie să lucrăm pentru a elimina Clada II în Europa odată pentru totdeauna”, a mai spus specialistul.
În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu acest virus a crescut semnificativ.