In cele 350 de benzinarii ale Rompetrol din tara soferii vor alimenta de la 1 iulie numai cu motorina care are 2% biodiesel.
Dupa ce in luna mai, in statiile Rompetrol si Dyneff din Franta a inceput comercializarea biocarburantilor in amestec cu motorina, compania petroliera din Romania a introdus de ieri in depozitele proprii combustibilul ecologic.
Carburantul „verde” Super Etanol E85 care contine 2% biodiesel are la baza sortimentul Efix Diesel (Euro4) si va fi disponibil la toate pompele Rompetrol de la inceputul lunii iulie.
Noul carburant nu va avea un pret mai mare decat motorina comercializata pana acum, nu presupune un motor special si nu vor exista pompe speciale cu acest carburant ecologic deoarece el se va comercializa de la toate pompele.
„Are aceleasi performante ca si motorina obisnuita, numai ca va oferi protectie si va curata motorul”, spun reprezentantii Rompetrol, adaugand ca va exista si o campanie de informare in benzinarii despre acest produs.
Compania autohtona se mandreste cu divizia de laboratoare a grupului petrolier, care este prima din tara autorizata sa efectueze analizele pentru materiile prime vegetale care pot fi incadrate in gama biodiesel.
Investitii in energie
Rompetrol importa in acest moment 2.000 tone biocombustibil pe luna, dar cantitatea va scadea incepand cu anul viitor deoarece atunci va fi pusa pe picioare fabrica de biodiesel de la Rompetrol Rafinare Constanta, spun reprezentantii companiei. Biodieselul folosit acum este importat din Austria, dar compania ia in calcul achizitionarea acestuia de la producatorii de biocombustibili din tara.
Capacitatea fabricii de biocombustibil de la Constanta va fi de 60.000 tone anual, „cu posibilitatea de extindere a capacitatii la 200.000 tone pe an”. Surse din cadrul Rompetrol au afirmat ca investitia in aceasta fabrica va fi de 18 milioane dolari, iar anul viitor va fi finalizata, desi acum este doar in stadiul de proiect.
Legislatie
Ne aliniem ecologic Companiile care comercializeaza combustibil sunt obligate sa introduca de la 1 iulie 2007 biocarburanti in amestec cu carburantii conventionali in proportie de 2%. De la 1 ianuarie 2008 motorina trebuie sa aiba un continut de minim 3% de biocarburant, iar de la 1 iulie 2008 ponderea trebuie sa fie de 4%.
Din luna iulie 2009, si benzina trebuie sa fie mai „curata”. Astfel, benzina ecologica trebuie sa fie minim 4% din volumul total comercializat. Conform directivelor europene, pana in 2010 combustibilul bio trebuie sa reprezinte aproape 6% din total, urmand ca aceasta pondere sa creasca la 20% pana in anul 2020.