Motorina, 10 lei, benzina, peste 9 lei. Avertisment de la Banca Mondială. Ce va face UE

Motorina, 10 lei, benzina, peste 9 lei. Avertisment de la Banca Mondială. Ce va face UE Sursa foto: Arhiva EVZ

Un scenariu de lucru trimis de Banca Mondială pe adresa Guvernului României prevede majorarea substanțială a prețurilor la combustibili. Totul legat de intenția Comisiei Europene de reducere a nivelului de poluare.

Deși lumea nu pare dispusă să renunțe la mașinile cu motoare cu ardere internă, alimentate cu motorină sau benzină, lucrurile par să se schimbe forțat.

Banca Mondială a elaborat o analiză privitoare la îmbunătățirea cadrului fiscal din România, în contextul PNRR.

În acest document se previzionează că prețurile la benzină și motorină ar urma să crească, până în 2030, cu peste 50 la sută. Concret, benzina ar urma să se scumpească cu 50 la sută, în timp ce motorina, cu 62 la sută, ceea ce ar face ca prețul la acest produs să ajungă la zece lei.

De asemenea, în acest proiect se vorbește și de o majorare a prețului la gazele naturale cu 32 la sută.

”Introducerea unei taxări suplimentare a carbonului (de ex., rate mai mari ale accizelor) pentru a aborda prezența externalităților legate de combustibilii fosili. Pentru a internaliza pe deplin clima și alte externalități, se estimează că prețurile combustibililor fosili în 2030 trebuie să crească cu aproximativ 50% (benzină), 62% (motorină), 34% (GPL), 55% (kerosen), 51% (alte produse petroliere/alte produse petroliere decât cele de transport), 113% (cărbune), 32% (gazenaturale) și 7% (electricitate) față de nivelurile de referință (i.e., în absența unei taxări suplimentare a carbonului)”, se arată în analiza Băncii Mondiale.

Costul vieții va crește în România

Conform acestui document, prețul la cărbune ar urma să se majoreze cu 113%, motorină – 62%, energie electrică – 7%; benzină – 50%; kerosen – 54%, GPL – 34%, Gaze naturale – 32%, Petrol – 51 la sută.

Majorarea substanțială a prețurilor la aceste produse vizează doar reducerea nivelului de poluare, conform Tratatului de la Paris, la care România a aderat, dar va duce la o majorare a costului vieții.

“România trebuie să ia măsuri decisive pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris. Pe baza Instrumentului de evaluare a politicilor climatice (IEPC) al Băncii Mondiale (BM)-Fondul Monetar Internațional (FMI), nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru 2030, presupus de contribuția stabilită la nivel național (CSN) a țării, se ridică la 74 de milioane de tone de echivalent dioxid de carbon (CO2e), în timp ce se așteaptă ca România să emită 101 milioane de tone de echivalent CO2 în“scenariul de referință” în același an. Astfel, emisiile de GES din 2030 trebuie să scadă cu aproximativ 27% pentru ca România să își îndeplinească CSN, ceea ce ar necesita un efort substanțial în ceea ce privește reforma prețurilor la energie și politicile conexe de atenuare a schimbărilor climatice”, se arată în analiza citată de Economica.