Oamenii de știință de la Universitatea Harvard, din SUA, u făcut o descoperire cel puțin surprinzătoare legată de motivul pentru care bebelușii se trezesc noaptea și plâng, relatează The Independent.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă părinții este lipsa somnului provocată de episoadele de nesomn ale bebelușilor. Astfel, biologul David Haig de la Universitatea Harvard a vrut să afle de ce micuții se trezesc atât de des în timpul nopții și, în urma studiului pe care l-a coordonat, a ajuns la concluzia că bebelușii nu se trezesc pentru că le este foame, ci pentru că vor să-și crească șansele de supraviețuire împiedicându-și părinții să procreeze din nou.
Potrivit observațiilor lui Haig, pe măsură ce se apropie de un an și jumătate, bebeluşii încep să se trezească mai des, chiar şi atunci când nu le e foame, comportament mult mai evident în celor alăptați la sân, cu scopul de a prelungi, cât mai mult, amenoreea de lactaţie a mamelor. "Perioadele scurte între naşteri sunt asociate cu mortalitatea infantilă, în special în mediile caracterizate de lipsa resurselor şi de numeroase boli infecţioase. În schimb, alăptarea frecventă şi intensă, în special noaptea, e asociată cu o infertilitate prelungită", explică biologul american.
David Haig mai spune că bebeluşii primesc suficient lapte, chiar şi dacă dorm pe tot parcursul nopţii, aşa că trebuie să existe alt motiv pentru care cei mici se trezesc şi cer să fie hrăniţi. "Cred că fac acest lucru pentru a amâna o nouă naştere. Selecţia naturală a păstrat acest comportament, care suprimă funcţiile ovariene, pentru ca bebeluşii să beneficieze de perioada mai lungă dintre naşteri", conchide cercetătorul.