Motivul real al demisiei ministrului Sănătății, Victor Costache. Contracte de zeci de milioane de euro
- Dan Andronic
- 27 martie 2020, 06:57
Contracte de 25 de milioane de euro, nume grele implicate, încrengături complicate și demiterea celui mai puternic personaj din Sănătate.
Știrea de ieri suna așa: Victor Costache și-a dat demisia din funcția de ministru al Sănătății. În urma unei discuții lungi cu premierul Ludovic Orban.
O discuție extrem de dură, după cum ne-au declarat surse din apropierea ministrului Costache, extrem de afectat. Mai ales că a fost o discuție care a vizat mai puțin persoana lui Victor Costache, cât incapacitatea acestuia de controla rețele de interese din jurul zecilor de milioane de euro care se alocă în această perioadă dificilă.
În realitate, lui Victor Costache i S-A CERUT să-și dea demisia! O nuanță importantă, dacă vedem care sunt motivele reale.
Miezul discuției din cabinetul primului-ministru a fost soarta celei considerată de presă ca fiind tartora tuturor achizițiilor din Ministerul Sănătății, Georgeta Bumbac, fina PSD-istului Radu Stroe. Considerată ca "omul cel mai puternic" din Sănătate, Georgeta Bumbac a rezistat tuturor guvernelor. Unii oameni o consideră ca fiind doar un funcționar public care se opune cererilor extravagante ale politicienilor, ceea ce o transformă într-un personaj incomod. Mulți prim-miniștri au încercat să o dea afară, dar a rezistat. Până ieri.
Finalul discuției a fost consemnat într-o decizie a premierului Orban:
Decizia nr. 191/2020 privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, de către doamna Georgeta Bumbac a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Sănătății
La data intrării în vigoare a prezentei decizii încetează exercitarea, cu caracter temporar, de către doamna Georgeta Bumbac a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Sănătății.
(2) Doamna Georgeta Bumbac predă lucrările și bunurile care i-au fost încredințate în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu în termen de 3 zile de la data prevăzută la alin. (1).
Potrivit unei informații publicată de Hotnews în ianuarie 2020, "lucrează în Ministerul Sănătății din anul 2011, ea fiind, anterior numirii ca secretar general, directorul Direcţiei generale economice din minister și este cunoscută în lumea medicală drept cel mai puternic funcționar din Ministerul Sănătății.
- era membră în consiliile de administrație a 3 companii de stat, potrivit celei mai recente declarații de avere și interese publicate anul trecut pe site-ul Ministerului Sănătății - Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile și Compania Națională Aeroporturi București.
- în toamna anului trecut, Georgeta Bumbac a fost promovată, printr-o decizie a premierului de atunci, Viorica Dăncilă, din funcția de director al Direcţiei generale economice din minister în cea de secretar general, însă în decizie se preciza că acest lucru este "cu caracter temporar". Cu alte cuvinte, Georgeta Bumbac poate fi schimbată din funcție printr-o decizie politică, nefiind vorba despre o funcție ocupată prin concurs.
- păstrată de Orban și Costache. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a semnat în ianuarie 2020, un Ordin de ministru ce prevedea că Georgeta Bumbac va coordona, în mandatul său de ministru, 8 direcții și structuri din minister.
- Georgeta Bumbac "a supraviețuit" ultimelor 8 guverne în calitate de director și, mai nou, secretar general în Ministerul Sănătății: Guvernele Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă și Orban.