Potrivit lui Marius Niculae, Radu nu a putut ierta un episod petrecut în 2008. Titular în campania de calificare la Mondialul din Africa de Sud 2010, Ștefan Radu a fost înlocuit în minutul 45 al meciului cu Lituania (0-3), disputat pe pe 6 septembrie 2008. La acea vreme, selecționer era Victor Pițurcă, iar acesta l-a schimbat pe Radu din cauza prestației sale slabe. Fundașul nu a mai fost convocat de Pițurcă o vreme, și tot selecționerul l-a acuzat pe jucător de atitudinea sa de la antrenamente și de lipsa de respect față de câțiva membri din staff-ul naționalei.

Poate s-a simţit… Ţin minte că ultimul meci la echipa naţională l-a avut cu Lituania, eram şi eu acolo. A fost foarte criticat după acel meci, când am pierdut 3-0 la Cluj, şi în momentul ăla cred că a renunţat să… Sunt anumiţi oameni care nu trec peste asta", a spus Marius Niculae, la Telekom Sport.

Fundașul stânga român a bifat deja peste 300 de meciuri în tricoul lui Lazio Roma, dar pentru naționala României nu a strâns decât 14 prezențe. Ultima dată când Radu s-a numărat printre „tricolori” a fost în preliminariile Cupei Mondiale din 2014, în meciul cu Ungaria, scor 2-2, revenind doar în două rânduri la națioanlă, după episodul din 2008.