Motivele pentru care pleacă medicii din România. Nu banii sunt cea mai mare problemă
- Mihai Soica
- 27 iunie 2023, 21:10
Unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, specializat într-un domeniu foarte greu cum este cel al anesteziei și terapiei internsive, crede că doctorii pleacă din cauza plafonării, și nu a banilor. Mulți medici refuză să lucreze la spitale unde nu există aparatură medicală modernă..
Medicul Radu Țincu a dat exemplul spitalelor de provincie, care, de cele mai multe ori nu au aparatură modernă și nu pot oferi servicii medicale de înaltă calitate pacienților.
De asemenea, la un spital dintr-un oraș mic, medicii trebuie să facă un număr mare de gărzi, pentru a oferi servicii de urgență celor care au nevoie, fapt ce poate duce la o oboseală mai mare, dar și la posibile greșeli în actul medical.
”De ce pleacă medicii? Pentru că nu doar salarizarea este elementul care îi poate ţine în România. Din păcate, de unde pleacă medicii e important de spus. Foarte mulţi pleacă din zonele care şi aşa au deficit de personal medical. Centrele universitare, de bine de rău, au reuşit să coaguleze în jur personal medical şi acest lucru este extrem de bine. Însă, la nivel naţional, în spitalele judeţene, în spitalele municipale, deficitul de personal este foarte de mare pentru că acolo infrastructura medicală este deficitară, nimeni nu vrea să se plafoneze într-un spital unde nu îşi poate desfăşura activitatea în condiţii optime”, a declarat Radu Ţincu.
Medicii vor școli mai bune pentru copiii lor
Anestezistul Radu Țincu a mai spus că medicii au și ei familii, și își doresc școli mai bune pentru copiii lor dar și alte modalități mai atractive de a-și petrece timpul liber.
Din acest motiv, doctorii refuză să lucreze în zonele rurale sau la spitalele municipale mai mici, iar acest lucru duce la o aglomerare a serviciilor medicale din marile orașe sau centre universitare.
“Foarte mulţi pleacă pentru că aceste spitale din zonele de provincie nu oferă posibilitatea de dezvoltare a familiei. Sunt oameni care vor să aibă copiii la o şcoală bună, vor să aibă o activitate culturală, vor să aibă o infrastructură rutieră suficient de bună încât să se poată deplasa. Şi atunci au ales să meargă în ţări unde aceste lucruri sunt rezolvate de la sine. De asemenea, trebuie să mai spunem că un medic face gărzi la două zile. Niciun medic nu şi-ar dori să facă gărzi la două zile când la Paris poate să facă o dată pe săptămână sau o dată la zece zile. Toate aceste aspecte depăşesc graniţa medicală şi se îndreaptă aspecte sociale, sunt elemente care duc la migraţia personalului medical în străinătate”, a mai spus medicul, pentru o emisiune de la Prima TV.