Motivele pentru care există Pride
- de ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein
- 28 iunie 2012, 23:33
Sâmbătă, 30 iunie, în centrul Bucureştiului va avea loc a noua ediţie a Marşului Diversităţii, organizat anual la Bucureşti. Vara aceasta, comunitatea lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi prietenii lor heterosexuali intenţionează să organizeze marşuri, prelegeri, proiecţii de film şi petreceri pentru a sărbători Pride.
Marşul Diversităţii organizat pe 30 iunie reprezintă doar punctul culminant al unei săptămâni de evenimente care au marcat luna dedicată comunităţii LGBT. Poate aţi citit despre acest subiect în ziare şi v-aţi întrebat care este scopul organizării unor marşuri Pride.
Aceste evenimente nu sunt simple marşuri, ele sunt o sărbătoare a diversităţii. Pe 1 iunie, preşedintele Obama a declarat: "Înţelegem că drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului ". Drept recunoaştere a rolului lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor din SUA şi pentru a sublinia tradiţia SUA de promovare a drepturilor civile ale minorităţilor, preşedintele a declarat luna iunie ca fiind luna lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor.
Marşul Diversităţii organizat la Bucureşti atrage persoane din toate categoriile, atât heterosexuali, cât şi homosexuali, care participă la eveniment pentru a-şi demonstra angajamentul de a construi o naţiune mai puternică, mai progresistă, o Românie care îşi apreciază toţi cetăţenii, indiferent ce orientare sexuală sau identitate de gen au aceştia.
Evenimentul este de asemenea un moment potrivit pentru a reflecta asupra obstacolelor pe care le-a învins comunitatea LGBT. Multe persoane nu cunosc faptul că primele marşuri ale lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor, ce au avut loc în 1970, s-au organizat pentru a comemora un an de la revolta de la Stonewall, din iunie 1969. În acel an, lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali din oraşul New York au luptat împotriva persecuţiei poliţiei, cerând public pentru prima oară în istorie respectarea drepturilor lor de cetăţeni ai SUA. Pe atunci, în cele mai multe dintre statele americane homosexualitatea era ilegală şi toate lesbienele, toţi homosexualii, bisexualii şi transsexualii se confruntau cu legile discriminatorii şi atitudinea dezaprobatoare a majorităţii societăţii. Recunoaşterea publică a homosexualităţii aducea adesea cu sine pierderea locului de muncă şi a prietenilor, renegarea de către familie, însă aceste persoane curajoase au organizat primul marş pentru a solicita public protecţie egală a legilor.
Lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii din SUA şi din întreaga lume au realizat progrese enorme în eforturile de obţinere a egalităţii şi acceptării de către societate, însă în multe ţări sunt şi în prezent persecutaţi, discriminaţi sau chiar condamnaţi la moarte. Acest marş este nu doar o ocazie de a privi în urmă şi de a ne aminti câte progrese a obţinut comunitatea LGBT, ci şi o ocazie de a privi spre viitor şi a identifica provocările cu care se confruntă homosexualii şi transsexualii din întreaga lume.
Totodată, marşul lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor oferă vizibilitate unui grup care trăieşte adesea în umbră. Este important ca această comunitate să atragă atenţia publică asupra luptei lor pentru egalitate, astfel încât să nu fie uitată atunci când se elaborează legi şi se iau decizii care afectează vieţile membrilor săi. În luna decembrie, secretarul de stat Hillary Clinton a ţinut un discurs istoric la sediul ONU de la Geneva, pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În acel discurs, secretarul de stat a precizat "Nu faci parte dintr-o categorie inferioară de oameni dacă eşti lesbiană, homosexual, bisexual sau transsexual, dacă eşti femeie, sau dacă aparţii unei rase, unei minorităţi religioase, unui trib sau unui grup etnic minoritar. De aceea drepturile homosexualilor sunt echivalente cu drepturile omului."
Marşul diversităţii dovedeşte lumii întregi că există lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali în România şi că ei ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi concetăţenii lor. Organizarea acestui marş în România este importantă pentru că el afirmă că homosexualitatea, bisexualitatea sau transsexualitatea sunt lucruri normale şi acceptabile, nu lucruri de care să te simţi ruşinat sau pe care să le ascunzi. Din nefericire, cele mai multe lesbiene, cei mai mulţi homosexuali, bisexuali şi transsexuali din România îşi ascund orientarea sexuală sau identitatea de gen întreaga viaţă, temându-se de consecinţele asumării lor. Zilnic, în România, există taţi care nu le mai vorbesc fiilor pentru că aceştia şi-au recunoscut orientarea sexuală. Zilnic, lesbiene din România vorbesc despre iubitele lor folosind cuvântul "el", temându-se că prietenii sau colegii de serviciu nu le vor accepta. Zilnic, unele persoane se tem că ar putea fi hărţuite sau rănite dacă merg pe stradă îmbrăcate potrivit identităţii lor de gen. Este luna în care lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor li se spune că pot fi ei înşişi şi că, deşi situaţia lor este poate dificilă, ea se va îmbunătăţi.
Vă încurajez să participaţi împreună cu mine, soţia mea, Libby, şi alţi ambasadori şi membri ai comunităţii diplomatice la Marşul Diversităţii organizat la Bucureşti în 30 iunie, de la ora 17:00 în Piaţa Unirii, pentru a le arăta prietenilor, colegilor noştri, familiilor şi membrilor comunităţii noastre că drepturile comunităţii LGBT sunt importante. Participarea voastră este un puternic semnal că îi acceptaţi şi îi susţineţi pe aceia dintre noi care trăiesc în umbra societăţii. "Lesbienele, homosexualii şi transsexualii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca şi concetăţenii lor" MARK GITENSTEIN, ambasador
Homosexualitatea, bisexualitatea şi transsexualitatea sunt lucruri normale şi acceptabile
NOTĂ: Termenul "Pride (Mândrie)" este folosit în limba engleză pentru a desemna atât mişcarea mondială care susţine că lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii ar trebui să fie mândri de orientarea lor sexuală şi respectiv de identitatea lor de gen, cât şi paradele şi marşurile dedicate culturii LGBT