Motivarea judecătorilor în la condamnarea lui Carmen Dorobăț: „A făcut negoț cu pregătirea viitorilor medici”

Motivarea judecătorilor în la condamnarea lui Carmen Dorobăț: „A făcut negoț cu pregătirea viitorilor medici”

O persoană condamnată definitiv pentru infracțiuni de corupție nu este demnă să ocupe o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice.

Aceasta este concluzia judecătorilor Curții de Apel Iași care au menținut decizia de condamnare pentru medicul Carmen Dorobăț și pentru soțul acesteia, Gheorghe Dorobăț. Cei doi au fost condamnați pentru luare de mită la 3 ani, respectiv 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare. Soții Dorobăț au luat mită de la studenții Universității de Medicină și Farmacie Grigore T Popa, din Iași, unde activau ca profesori, după cum relatează luju.ro.

Iar acest lucru i-a făcut pe judecătorii să concluzioneze că „au făcut negoț cu pregătirea profesională a viitorilor medici”.

Curtea de Apel Iași a decis să-i condamne pe soții Dorobăț la închisoare cu suspendare pentru un număr total de peste 110 șpăgi pe care le-ar fi primit, împreună, de la diverși studenți. Aceștia trebuiau să plătească, conform judecătorilor, pentru ca profesoara Carmen Dorobăț și soțul ei să nu-I pice la examene.

Câteva zeci de studenți au despus măturie, în fața procurorilor DNA, care au întocmit dosarul penal, cât și a judecătorilor. Sumele pretense erau de 100 de euro de student, pentru fiecare examen.

Potirvit sursei citate, printre studenți circula o vorbă că la examenele celor doi soți Dorobăț nu poți trece decât dacă-i te duci cu câte 100 de euro, pentru fiecare examen, Carmen Dorobat.

Ce a descoperit CSM despre unii judecători generează scandalul în justiţia din România

Curtea de Apel Iași a menținut condamnările de la Tribunal

Curtea de Apel Iași a menținut condamnările principale, date de Tribunal, pentru cei doi medici, modificând doar pedepsele complementare.

Completul de judecători de la Curtea de Apel au arătat în motivarea hotărârii că este rușinos ceea ce au făcut soții Carmen și Gheorghe Dorobat, cu cât ei sunt profesori universitari, deci oameni cu o înalta pregătire profesională. Or, de la ei, societatea are așteptări pe măsură. În schimb, au arătat judecătorii cei doi medici „au făcut negoț cu pregătirea profesională a viitorilor medici dentiști și, în cele din urmă, cu sănătatea pacienților”.

Instanța a atras atenția asupra lipsei de reacție a studenților care au acceptat să-și plătească examenele, ducând în derizoriu, pregătirea didactică, mai ales într-o instituție de învățământ superior.

„Lipsa de reacție tranșantă și imediată a studenților față de manieră în care cele două cadre didactice au înțeles să ducă în derizoriu activitatea didactică, în toate componentele sale, într-o instituție de învățământ superior de prestigiu și de tradiție în România a încurajat inculpații în parcursul infracțional, aceștia ajungând să ignore regulile stricte ale procesului didactic, făcând negoț cu pregătirea profesională a viitorilor medici dentiști și, în cele din urmă, cu sănătatea pacienților”, au mai arătat judecătorii în motivarea sentinței.

Carmen Dorobăț nu mai poate fi director de spital

Judecătorii s-au opus solicitării medicului Carmen Dorobăț de a ocupa în continuare funcții de conducere

„O persoană condamnată definitiv pentru infracțiuni de corupție nu este demnă să ocupe o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, existând o incompatibilitate fundamentală între atributele de demnitate, responsabilitate, corectitudine, cinste, respect față de lege, pe care trebuie să le dețină o persoană care ocupă o astfel de funcție cu implicații majore în viață socială și persoană inculpatei Dorobat Carmen Mihaela, prin prisma infracțiunilor săvârșite”, au arătat judecătorii în sentința pronunțată.

Ne puteți urmări și pe Google News