Motivarea judecătorilor greci în cazul omului de afaceri Beny Steinmetz. De ce nu va fi extrădat în România

Motivarea judecătorilor greci în cazul omului de afaceri Beny Steinmetz. De ce nu va fi extrădat în România Sursa Foto: Arhiva EVZ

În dosarul privindu-l pe omul de afaceri Beny Steinmetz, Curtea de Apel din Atena a decis ca acesta să nu fie extrădat în România. Magistrații eleni au judecat cererea trimisă de Ministerul de Justiție din România. Pe numele lui Steinmetz a fost emis un mandat de arestare de către Curtea de Apel Brașov, în Dosarul Ferma Băneasa.

La procesul care a avut loc la Atena, judecătorii greci au fost de acord cu motivele invocate de omul de afaceri Beny Steinmetz, legate de lipsa unui proces echitabi și de condițiile din închisorile din România.

În motivarea dată publicității abia acum, magistrații eleni arată că judecătoarea Florentina Dragomir, care a făcut parte din completul de trei judecători ai Înaltei Curți de Casației și Justiție care a pronunțat sentința de condamnare în ”Dosarul Ferma Băneasa”, nu întrunea condițiile legale pentru a fi judecător. Ca atare, orice decizie a acestui complet este nulă nefiind constituit legal. Florentina Dragomir nu depusese jurământul de judecător, formalitate necesară și obligatorie.

„Lipsa jurământulu judecătorului român nu este contrazisă de niciun alt element, cu atât mai puțin de răspunsurile statului emitent, și constituie o încălcare vădită a dreptului intern român și un viciu în numirea acelui judecător de o asemenea gravitate, ceea ce afectează însăși esența dreptului la o instanță legal constituită”, motivează cei trei judecători de la Curtea de Apel din Atena, potrivit qmagazine.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, judecătoarea Florentina Dragomir, dar și judecătorul Ionuț Matei, membri în completul negru de la ICCJ s-au pensionat.

Condițiile din penitenciarele din România

În decizia Curții de Apel Atena se face referi și la condițiile din penitenciarele din România. Omul de afaceri Beny Steinmetz a cerut să nu fie extrădat în România, unde condițiile din penitenciare sunt inumane.

Magistrații eleni au cerut de la Ministerul Justiției din România detalii despre condițiile din penitenciare. Răspunsul trimis a fost considerat unul necredibil, și asta pentru că erau prezentate condiții de pensiuni, ceea nu poate fi adevărat.

„Orientativ, se menționează că Penitenciarul Mărgineni – în care, după toate probabilitățile, persoana solicitată și-ar ispăși pedeapsa – cu o capacitate de 483 de persoane, a găzduit 751 de deținuți și, prin urmare, a avut un grad de ocupare de 155%”, se arată în verdictul Curții de Apel din Atena care a fost pronunțat în data de 30 martie 2022.

Condițiile de la Penitenciarul Rahova

„La Penitenciarul Rahova, ANP anunță că are o capacitate de ospitalitate estimată la 4mp/persoană pentru 1093 de persoane. La 22 februarie 2022, au fost reținute 1313 persoane. Mai rău, paturile instalate erau de 1629. Dacă capacitatea raportată de 4 mp/persoană este pentru 1093 de persoane, se pare că zona de detenție disponibilă a deținuților este de 4.372 mp. În penitenciar sunt instalate 1629 de paturi. ... Cu toate acestea, presupunând că toate paturile sunt suprapuse, rezultă că suprafața pe care o ocupă este de 1.467 mp. Dacă excludem restul mobilierului, rezultă că suprafața disponibilă pentru deținuți este de 2.905 mp”, se arată în decizia de la Atena.

Având în vedere că 1313 deținuți erau cazați în penitenciar la data de 22 februarie, aceștia au la dispoziție maximum 2,2 mp de persoană.

Același calcul arată că la Penitenciarul Mărgineni un deținut beneficiază de un spațiu de doar 1,7 mp, dacă se iau în considerare numărul de deținuți care au fost cazați la acel moment, la data dezbaterilor.

Trista realitate arată că această suprafață este mai mică decât o cușcă a unui animal de la o grădină zoo.

Condamnat în lipsă

Beny Steinmetz a fost condamnat în România, în absență, la 5 ani de închisoare pentru grup infracţional organizat în Dosarul Ferma Băneasa. Sentința a fost pronunțată la Înata Curte de Casație și Justiție. Omul de afaceri a fost dat în urmărire internaţională de Poliţia Română în baza mandatului internaţional de arestare emis de Curtea de Apel Braşov. El a fost reținut în Grecia.

Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.