Moțiune de Moș Ajun. Opoziția promite 15 ministere la 4 partide

Moțiune de Moș Ajun. Opoziția promite 15 ministere la 4 partide

După ce s-au certat, după ce fiecare partid a venit cu versiunea proprie, după ce au fost împinși de la spate încă din vacanța de vară, parlamentarii Opoziției depun astăzi în Parlament moțiunea „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!”. Deși public se declară de pe acum victorioși, în cercuri restrânse ei manifestă un optimism moderat, nu sunt foarte convinși că vor răsturna Guvernul Dăncilă. Deocamdată, și Puterea și Opoziția sunt la cheremul UDMR, cu care ambele tabere negociază la sânge.

Textul moțiunii este semnat de 163 de parlamentari, iar pentru a trece de Parlament, trebuie să primească 233 de voturi, va fi citit luni, în plenul reunit, și joi va avea loc votul. Guvernul lui Dragnea În textul moțiunii, partidele din Opoziție o acuză pe premierul Viorica Dăncilă că nu a respectat programul de guvernare și susțin că, de fapt, Executivul este condus din umbră de Liviu Dragnea. „Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziției, ci o urgență națională!”, se arată în text. Opoziția amintește în moțiune și de protestul din 10 august, de discursul lui Dăncilă din Parlamentul European, de Colectiv, de legile Justiției și de Maternitatea Giulești.

 

„Educația n-are rost...”

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziția susține că Puterea nu a investit în educație și nu a construit creșe și grădinițe, iar tinerii pleacă din țară. „O vorbă cinică pe care noi am refuzat să o credem suna aşa: „educaţia n-are rost ... Guvernul te vrea prost!”. Văd că dumneavoastră aţi îmbăţişat-o şi acţionaţi în consecinţă”, se mai arată în moțiune. Textul are și accente comice. Opoziția îi transmite premierului să nu fie tristă că Olguţa Vasilescu a rămas fără scaun de ministru, deoarece nu este şomer, ci deputat.

 

Planuri de viitor

Textul moțiunii prezintă și ce va face Opoziția dacă va ajunge la guvernare. În primul rând, își propune „un guvern suplu, european, cu maximum 15 ministere şi maximum 45 de secretari de stat”. De asemenea, preconizează investiții în cercetare, educație și infrastructură, majorarea punctului de pensie și sprijinirea sectorului privat. Opoziția nu prezintă o alternativă clară de guvern, în caz că moțiunea va trece. Acesta a fost reproșul permanent al liderilor UDMR. „Bun, mâine nu mai este acest Guvern, dar ce punem în loc?”, se întreabă retoric Kelemen Hunor. Nici măcar numele lui Ludovic Orban, prim-ministru, nu este bătut în cuie. De fapt, această variantă i-ar face pe alții să-și retragă votul. Pentru că, se pare, că partidele din Opoziție vor să fie fiecare cu propria moțiune și cu propriul premier.

 

UDMR este, din nou, vioara întâi

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România nu s-a poziționat clar cu privire la moțiunea de cenzură. Nu dă speranțe pentru nicio tabără, însă așteaptă să fie căutat de toți. Deputata Csep Éva-Andrea a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că încă nu s-a luat o hotărâre în privința moțiunii, însă, pentru susținerea Opo ziției, doresc să cunoască proiecția unui potențial Guvern. „Din moment ce vorbim despre o moțiune de cenzură, trebuie să vedem ce va aduce nou această schimbare. Pe termen lung, este indispensabil să discutăm depre un program de guvernare cu care vin partidele din Opoziție. Până când nu vedem programul și premierul, este foarte greu să ne pronunțăm. Vom decide luni”, a spus Andrea Csep.

 

„Om la om”

Pardidele din Opoziție afirmă, de ceva timp, că se poartă discuții „om la om” pentru a obține sprijinul cât mai multor parlamentari, inclusiv din PSD. Președintele USR, Dan Barna, a confirmat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că negocierile nu s-au terminat nici cu o zi înaintea depunerii moțiunii. Parlamentarii PRO România s-au alăturat demersului Opoziției. „Vom vota pentru demiterea Guvernului Dăncilă, dar nu vom vota un Guvern Orban. Așa am decis în grupul parlamentar”, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, liderul PRO România, Victor Ponta. Liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că Opoziția nu a purtat negocieri la nivel de grup, ci la nivel de oameni. „Fiecare coleg va vota cum va dori. Nu vom discuta în ședința de grup. Eu, personal, probabil o să mă abțin. Fiecare va vota cum crede de cuviință. Dacă au discutat partidele, au discutat om cu om, nu au cerut un punct de vedere comun”, a spus deputatul.

 

Puterea nu crede în lacrimi, nici în textele liberale

Nici premierul Dăncilă, nici ceilalți social-democrați nu arată că moțiunea de cenzură le-ar da emoții. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că nu îi sperie moțiunea de cenzură și că o vor înfrunta cu brio. Deputatul mai spune că, în redactarea textului, Opoziția s-a bazat pe atacurile către Liviu Dragnea. „Dacă știi că nu există o moțiune scrisă în standardele regulamentare și nu are nici susținere nu poate induce un sentiment de teamă. Într-o moțiune, care ar trebui să critice Guvernul, este criticat un partid și un președinte de Cameră. Cei care au scris nu cunosc instituția moțiunii. Aceasta se face pentru retragerea încrederii Guvernului. E scrisă după ureche. Nu au citit două articole din Constituție”, a spus Nicolicea.

 

Vot cu vot

PNL, PMP, USR și parlamentarii neafiliați au 174 de voturi. Cu sprijinul UDMR și al minorităților naționale, ar mai strânge 47 de voturi. Din acest punct, lipsesc 12 voturi pentru a ajunge la necesarul de 233 pentru adoptarea moțiunii de cenzură. Opoziția speră să se bucure și de susținerea „puciștilor” din PSD.