Moscova reacționează la mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin: „Rusia nu cooperează, iar posibilele indicații de arestare vor fi nule”

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia a reacționat după decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pentru crime de război. Rând pe rând, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, au subliniat că documentul emis de CPI nu are nici o valoare juridică în țara sa.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Vladimir Putin nu are nici o valoare în Rusia.  Ea a precizat că deciziile CPI nu reprezintă nimic, dat fiind că Rusia nu colaborează cu acest organism.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele indicații de arestare venite de la Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a declarat Maria Zaharova.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin care este este acuzat de crime de război comise în Ucraina. Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga, în Ţările de Jos.

Sursa foto: Dmitri Medvedev / Facebook

Răpunsul lui Dmitri Medvedev

Pe de altă parte, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a dat un răspuns similar, într-o notă ironică. El a asemuit mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin cu un petic de hârtie igienică.

„Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm de ce ar trebui să fie folosită această hârtie pe post de hârtie igienică”, a fost reacția lui Dmitri Medvedev, pe Twitter.

Șeful Comisiei Consiliului Federației pentru Legislație Constituțională și Construcții de Stat din Federația Rusă, Andrei Klishas, a declarat că mandatul CPI nu are temeiuri și consecințe legale în Rusia.  În opinia sa, „Rusia trebuie să emită imediat un mandat de arestare a tuturor judecătorilor CPI”.

„Acum, jurisdicția CPI nu este recunoscută nu numai de Rusia, ci și de o serie de state care sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU. După ce a luat o decizie atât de absurdă, CPI s-a angajat pe calea auto-lichidării”, a scris oficialul rus pe canalul său de Telegram, citat de Interfax.

Sursă: Facebook

Ucraina salută decizia Curții Penale Internaționale

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a salutat decizia emisă de Curtea Penală Internațională, spunând că roțile justiției se învârt.

„Aplaud decizia CPI de a emite mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova pentru transferul forțat al copiilor ucraineni. Criminalii internaționali vor fi trași la răspundere pentru furtul de copii și pentru alte crime internaționale”, a transmis Kuleba, pe pagina sa de Twitter.

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, șeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a estimat că este începutul sfârșitului Federației Ruse.

„Lumea s-a schimbat. CPI a emis un mandat de arestare pe numele 'strategului' Putin. Este un semnal clar pentru elitele Rusiei despre ceea ce li se va întâmpla și de ce nu va fi 'ca înainte'. Este începutul sfârșitului Federeației Ruse în forma sa actuală pe scena mondială. Este o procedură legală clară. Așteptați doar”, a comentat Mihailo Podoliak.