Pe marginea exercițiului militar NATO Swift Response 2024, care se desfășoară în România, analistul militar Radu Tudor împreună cu generalul Marius Crăciun au comentat scenariul pe care militarii români și cei ai blocului politico-militar îl simulează.
NATO Swift Response 2024, cel mai mare exercițiu militar din România
NATO Swift Response 2024 este cel mai amplu exercițiu aerian desfășurat vreodată în țara noastră. Militarii simulează activarea Articolului 5 din Tratatatul Alianței, în urma unui atac al Rusiei asupra unei țări NATO.
Marius Crăciun, fostul Comandant al Forțelor pentru Operații Speciale, și-a început analiza cu o scurtă trecere în revistă a numărului mare de militari dislocați de NATO în România. Este vorba de aproximativ 2.000 de parașutiști trimiși doar pe teritoriul țării noastre. La nivel european vorbim de „câteva mii bune”, fapt ce face ca Swift Response 2024, să fie cel mai mare exercițiu militar desfășurat de NATO până acum.
Mii de soldați au fost dislocați în România
„Sunt mai multe elemente de noutate. În primul rând, pentru noi acest exercițiu constituie o etapă foarte importantă în evaluarea capacității noastre de răspuns și, în același timp, de a fi țară gazdă. Câteva mii de militari aliați se află pe teritoriul României, au venit aici prin manevre terestre, aeriene și navale și cu ocazia asta s-a exersat, din punctul de vedere al Alianței Nord-Atlantice, capacitatea României de a asigura transporturile militare necesare”, a explicat Marius Crăciun.
Fostul Comandant al Forțelor pentru Operații Speciale, Marius Crăciun, avertizează că România stă prost la unu din punctele care alcătuiesc elementele de putere națională, și anume abilitatea Armatei de a disloca rapid trupe pentru apărarea principalelor obiective.
NATO trimite un mesaj clar Rusiei
„Este o mare durere, pe care și dumneavoastră, și eu am exprimat-o de foarte multe ori. Faptul că infrastructura românească nu permite viteză și masă în dislocarea strategică a forțelor către est.
Însă autoritățile naționale au făcut eforturi deosebite și au reușit, se pare, până acum, să asigure aceste transporturi militare, așa că fiecare militar care trebuia să ajungă în locul de destinație a ajuns în bune condițiuni și a intrat în luptă (...) La exercițiul militar NATO participă majoritatea statelor de pe flancul estic care au graniță directă cu Federație Rusă, cel mai mare stat din lume, care se întinde pe o suprafață de peste 17 milioane de kilometri.
Soldații simulează cucerirea unui aerodrom, în cazul de față a fost folosti aerodromul de la Câmpia Turzii. Pentru acest scenariu au fost trimiși aproximativ 1.700 de militari parașutiști. Prin exercițiului militar NATO Swift Response 2024 blocul politico militar trimite un mesaj clar de descurajare Kremlinului.
Ucrainenii trebuie să reziste
„Sunt implicate mai multe țări din Alianța Nord-Atlantică, toate la contact cu Rusia, ceea ce transmite un mesaj foarte important despre capacitatea de intervenție și de reacție Alianței Nord-Atlantice și, în același timp, un mesaj de descurajare (...)
Scenariul exercițiului pentru teritoriul României prevede cucerirea unui aerodrom și a fost folosită bază aeriană de la Câmpia Turzii, unde în jur de 1700 de parașutiști, în mai multe valuri, au executat parașutare de luptă, au aterizat, au realizat un dispozitiv circular de apărare, permițând astfel Alianței Nord-Atlantice ca prin această bază să introducă noi forțe în luptă. Și acest lucru a fost simulat foarte bine”, a completat Marius Crăciun.
NATO a dezvoltat o rețea de sateliți care supraveghează orice mișcare a Rusiei
Fostul comandant a subliniat faptul că de la începutul războiului din Ucraina (24 februarie 2022), NATO a dezvoltat o rețea de radare și sateliți care monitorizează permanent mișcările forțelor militare rusești.
„Acum trebuie să facem o precizare: în permanență, de când a început acest război, Alianța Nord-Atlantică a desfășurat o rețea de senzori, de radare aeriene și radare la sol, de sateliți care în permanență, 24/7, execută misiuni și supraveghează toate mișcările Rusiei.
Asta face parte din planul de descurajare a unei potențiale agresiuni asupra oricărui stat din Alianța Nord-Atlantică. În același timp, oferă comandanților militari și o cunoaștere precisă, secundă de secundă, în legătură cu ceea ce se întâmplă”, a mai spus fostul cadru militar.
Într-un scenariu în care Ucraina capitulează, expertul militar precizează că România va fi nevoită să treacă la arme. Pentru moment nu se pune unei astfel de situații. Ucraina rezistă și pare că nici nu are de gând să cedeze prea curând.
Ucrainenii nu trebuie să cedeze
Forțele ucrainene sunt conștiente că rușii nu vor ceda, nici în cazul unui acord pentru încetarea temporară a conflictului. În posibilitatea unui conflict înghețat armata rusă își va relua atacurile.
(...) Dacă vin rușii peste noi este un scenariu cu puține șanse la ora actuală, pentru că Ucraina rezistă. Dar presupunând că rușii ar avea succes în Ucraina, ne-am trezit cu ei la graniță. Trebuie să reziste. Trebuie să facă aceste eforturi. Cred că sunt în măsură să facă aceste eforturi. Pentru că ei au înțeles foarte bine că rușii nu se vor opri. Chiar dacă, să zicem, negociază o înghețare a focului, peste câțiva ani (rușii) vor relua (agresiunea).
Nu știu ce va fi în viitor și ce decizii se vor lua, însă noi, pentru noi, pentru români, trebuie să fim pregătiți, trebuie să fim, din păcate, cu arma la picior și cu ochii pe inamic, cu ochii pe ruși și să vedem toate mișcările lor, să încercăm să îi descurajăm prin nivelul nostru de pregătire și de dotare pentru operații speciale", a spus generalul (r) Marius Crăciun, potrivit Antena 3.