Echipamente de un miliard de dolari pentru Armata României. Negocieri înaintea achiziției 

Echipamente de un miliard de dolari pentru Armata României. Negocieri înaintea achiziției  Armata română. Sursa foto: MApN

Armata României  vrea să achiziționeze 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud. O singură companie, Hanwha, a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale. Negocierile continuă zilele acestea, având în vedere și vizita președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, despre care evz.ro a relatat pe larg.

Echipamente de un miliard de dolari pentru Armata României. Negocieri înaintea achiziției

sursa foto. Twitter

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere  trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire). Durata contractului se ridică la peste  800 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, special alocate pentru Apărare, informează Digi24.

Armata Română a  făcut, în ultima perioadă, mai multe  achiziții militare. Este vorba despre isteme de rachete Patriot, l avioanele F-16 cumpărate inițial din Portugalia, apoi din Norvegia. De asemenea, Armata Română s-a dotat cu   sistemele de artilerie reactivă HIMARS,  transportoarele blindate Piranha 5,  camioanele militare Iveco,  drone Bayraktar TB-2, drone Watchkeeper,  baterii de coastă cu rachete antinavă NSM, conform informațiilor transmise de MApN.

Câți bani primește Apărarea. Cerința NATO

NATO

Sursa foto: Dreamstime.com

Începând cu 2023, MApN are alocat, conform Legii Bugetului, un procent de 2,5% din produsul intern brut al țării (PIB) - cu 0,5% mai mult decât în anii anteriori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofciialii  NATO au convenit că membrii ai Alianței Nord Atlantice trebuie să cheltuiască minimum 2 la sută din PIB pentru apărare.

„În vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă (n.r. obligația de reducere a deficitului bugetar conform tratatului Uniunii Europene), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost diminuat la 2% din PIB. Din acesta, în anul 2023, cheltuielile bugetului Ministerului Apărării Naţionale au reprezentat 1,58% din PIB”, transmiteau reprezentanții Ministerului Național al Apărării, la prezentarea activității pe anul 2023.