Moscova acuză Londra de manipulare. Britanicii au identificat asasinii ruşi din cazul Skripal
- Marius Bâtc ă
- 6 septembrie 2018, 00:00
Anchetatorii din Marea Britanie au anunţat că au identifi cat doi cetăţeni ruşi ca principali suspecţi în cazul otrăvirii - cu agentul neurotoxic Noviciok - lui Serghei Skripal. Cu toate acestea, britanicii nu vor cere extrădarea.
Procurorii britanici au anunţat miercuri că deţin dovezi suficiente pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie în vederea otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în luna martie, în sud-vestul Angliei.
Pe numele celor doi cetăţeni ruşi, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, au fost emise mandate de arestare europene. „Nu vom solicita Rusiei extrădarea acestor bărbaţi întrucât Constituţia rusă nu permite extrădarea cetăţenilor acestei ţări”, a declarat şefa Serviciului juridic al Parchetului regal britanic, Sue Hemming.
De asemenea, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că testele de laborator confirmă expunerea la agentul neurotoxic Noviciok a altor două victime, dintre care una a decedat, la Amesbury, în sud-vestul Angliei, transmite Agerpres. OIAC a confirmat şi rezultatele obţinute de autorităţile britanice, potrivit cărora toxina este aceeaşi ca şi în cazul fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvit în martie, la Salisbury, împreună cu fiica sa, Iulia. În iunie, la Amesbury, Dawn Sturgess, cetăţeană britanică în vârstă de 44 de ani, şi partenerul ei, Charlie Rowley, au fost intoxicaţi cu Noviciok. Sturgess a murit după câteva zile, într-un spital.
De la Litvinenko, la Skripal
Guvernul de la Londra a pus ambele incidente pe seama Rusiei, care a negat în repetate rânduri orice implicare. Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului şi fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuţioasă anchetă şi care a declanşat de asemenea o criză diplomatică.
Autorităţile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foştilor agenţi speciali Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs.
Ruşii spun că n-au mâncat usturoi
Moscova a transmis că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi. „Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.
Ea a afirmat de asemenea că este vorba de „manipularea de informaţii”, transmite Agerpres. „Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea de informaţii”, a spus Maria Zaharova.
Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a determinat un val de expulzări reciproce de diplomaţi, în care au fost implicate şi ţări aliate cu Marea Britanie.