Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO

Parlamentul suedez a votat în favoarea „opțiunii NATO”, permițând țării să se alăture Alianței în viitor. Pentru Suedia, aderarea la NATO ar fi o mare schimbare de politică, deoarece ar pune capăt a peste 200 de ani de neutralitate militară oficială.

Suedia își regândește securitatea și se apleacă asupra chestiunii dacă este cu adevărat o țară sigură în afara NATO.

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri legislative, dezbaterea cu privire la aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică se intensifică, provocând ciocniri de la stânga la dreapta pe această temă.

Actualul guvern minoritar al social-democraților și al Verzilor - împreună cu aliații lor, Partidul de Stânga Social Democrată - rămân ferm opuși, invocând valoarea neutralității în ceea ce ei consideră o lume polarizantă, scrie Politico.

Pe de altă parte, patru partide de centru-dreapta aliate în mod tradițional - Partidul Moderat, Liberalii, Partidul de Centru și Creștin-Democrații - sunt în favoarea NATO, spunând că Suedia are nevoie de securitatea garanțiilor de apărare pe cale le oferă adeziunea la Alianță, scrie Europe Infos.

Tabăra pro-NATO a obținut o mare victorie săptămâna trecută, când democrații suedezi de extremă dreaptă, care doresc o cooperare mai strânsă cu blocul de centru-dreapta într-o serie de domenii politice, au răsturnat o poziție anterioară anti-NATO și au susținut o moțiune pentru ca Suedia să adopte așa-numita „opțiune NATO”, permițându-i să adere la Alianță la un moment dat în viitor.

Parlamentul a votat în favoarea moțiunii cu 204 de voturi pentru și 145 de voturi împotrivă.

„Problemele de apărare nu apar în mod normal pe agenda alegerilor aici, dar, din moment ce democrații suedezi și-au schimbat poziția, s-ar putea să vedem mai mult interes pentru ele”, a declarat parlamentarul liberal Allan Widman.

„Un eveniment negativ major pentru securitatea suedeză”

Adoptarea unei „opțiuni NATO” nu este un angajament de aderare - Finlanda are o astfel de opțiune din 1995 și rămâne în afara pactului - dar este văzută pe scară largă ca o mișcare în această direcție. Guvernul a recunoscut acest lucru, refuzând până acum să acționeze în consecință.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a calificat sprijinul parlamentar pentru această inițiativă „un eveniment negativ major pentru securitatea suedeză”.

Pace, de la Napoleon încoace

Pentru Suedia, aderarea la NATO ar fi o mare schimbare de politică, deoarece ar pune capăt a peste 200 de ani de neutralitate militară oficială.

Țara nu a participat oficial la un război de când Napoleon a avansat prin Europa și a căutat în ultimii ani să își creeze un rol diplomatic ca arbitru internațional imparțial, dezvoltând în același timp un parteneriat mai strâns cu NATO.

Aderarea Suediei la NATO ar perturba, în egală măsură, un echilibru delicat al puterilor în regiunea instabilă a Mării Baltice, unde Suedia și Finlanda, oficial nealiniate, și membri NATO Danemarca, Germania, Polonia și statele baltice se confruntă cu agresiunea Rusiei. Acuzate de președintele Putin că extind Alianța la granițele Rusiei.

Dar rușii dau târcoale

În august, Suedia a desfășurat trupe pe insula sa baltică Gotland după ce a fost declanșată o alertă de securitate de către navele de război rusești care navigau în apropierea insulei.

Avioanele militare rusești intră în mod obișnuit în spațiul aerian suedez, fără permisiune, și mulți au arătat cu degetul spre Rusia atunci când un misterios submarin a fost detectat în apele din apropierea capitalei Stockholm, în 2014.

Analiștii spun că votul de săptămâna trecută în parlamentul suedez cu privire la opțiunea NATO semnalează probabil începerea unei noi etape de discuții furtunoase referitoare la intrarea deplină a Suediei în Alianță.

„Ne putem aștepta acum la o dezbatere politică mai completă cu privire la posibila aderare suedeză”, a declarat Calle Håkansson, un analist al grupului de reflecție al Institutului suedez de afaceri internaționale, pentru televiziunea de stat.

Argumentele ambelor părți sunt deja clare. Rezistența social-democraților se bazează pe o credință îndelungată că „libertatea Suediei împotriva alianțelor”, așa cum o numește partidul, a servit binelui țării.

Ministrul Apărării, Peter Hultqvist, a perfectat o serie de exerciții comune de antrenament cu NATO, cum ar fi exercițiul pe vreme rece Northern Wind din Suedia, din martie 2019, dar în fiecare moment a încercat să sublinieze independența Suediei.

Social-democrații spun că aderarea la NATO ar reprezenta o antagonizare inutilă a Rusiei și riscă să destabilizeze o situație de securitate deja tensionată de-a lungul flancului estic al Europei.

Un „no man’s land” de securitate

„Nu vrem să mergem pe o cale de experiențe a politicii de securitate sau aventurism”, a scris Hulqvist într-un aditorial, în august.

Între timp, liberalii pro-NATO au declarat că strategia Suediei a lăsat-o într-un „no man’s land” de securitate, considerat de Rusia ca făcând parte din „sistemul european de securitate”, dar fără asigurarea angajamentului membrilor NATO pentru apărarea reciprocă.

„Este o poziție foarte periculoasă în care să te afli”, a declarat Allan Widman . În timp ce sprijinul public pentru aderarea la NATO în Finlanda a rămas redus și constant, în Suedia a crescut.

Un referendum este așteptat

Cercetările efectuate de Institutul SOM de la Universitatea din Göteborg arată un sprijin aproximativ egal (aproximativ 30%) din partea celor care vor aderarea la NATO și  acelor care se opun. În 1994, când Institutul SOM a început să studieze problema, 48% au declarat că aderarea este o idee proastă, comparativ cu 15% în favoarea NATO.

Modul în care evoluează problema va depinde de capacitatea partidelor rivale de a-i convinge pe alegători înainte de votul din 2022. Dacă partea pro-NATO se descurcă bine la urne și îi expulzează pe titularii minoritari de centru-stânga, ea ar putea promova un referendum în această privință, spun experții.