Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO

Moș Crăciun l-a ocolit pe Putin. Suedia vrea să facă pasul în NATO

Parlamentul suedez a votat în favoarea „opțiunii NATO”, permițând țării să se alăture Alianței în viitor. Pentru Suedia, aderarea la NATO ar fi o mare schimbare de politică, deoarece ar pune capăt a peste 200 de ani de neutralitate militară oficială.

Suedia își regândește securitatea și se apleacă asupra chestiunii dacă este cu adevărat o țară sigură în afara NATO.

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri legislative, dezbaterea cu privire la aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică se intensifică, provocând ciocniri de la stânga la dreapta pe această temă.

Actualul guvern minoritar al social-democraților și al Verzilor - împreună cu aliații lor, Partidul de Stânga Social Democrată - rămân ferm opuși, invocând valoarea neutralității în ceea ce ei consideră o lume polarizantă, scrie Politico.

Pe de altă parte, patru partide de centru-dreapta aliate în mod tradițional - Partidul Moderat, Liberalii, Partidul de Centru și Creștin-Democrații - sunt în favoarea NATO, spunând că Suedia are nevoie de securitatea garanțiilor de apărare pe cale le oferă adeziunea la Alianță, scrie Europe Infos.

Tabăra pro-NATO a obținut o mare victorie săptămâna trecută, când democrații suedezi de extremă dreaptă, care doresc o cooperare mai strânsă cu blocul de centru-dreapta într-o serie de domenii politice, au răsturnat o poziție anterioară anti-NATO și au susținut o moțiune pentru ca Suedia să adopte așa-numita „opțiune NATO”, permițându-i să adere la Alianță la un moment dat în viitor.

Parlamentul a votat în favoarea moțiunii cu 204 de voturi pentru și 145 de voturi împotrivă.

„Problemele de apărare nu apar în mod normal pe agenda alegerilor aici, dar, din moment ce democrații suedezi și-au schimbat poziția, s-ar putea să vedem mai mult interes pentru ele”, a declarat parlamentarul liberal Allan Widman.

„Un eveniment negativ major pentru securitatea suedeză”

Adoptarea unei „opțiuni NATO” nu este un angajament de aderare - Finlanda are o astfel de opțiune din 1995 și rămâne în afara pactului - dar este văzută pe scară largă ca o mișcare în această direcție. Guvernul a recunoscut acest lucru, refuzând până acum să acționeze în consecință.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a calificat sprijinul parlamentar pentru această inițiativă „un eveniment negativ major pentru securitatea suedeză”.

Ne puteți urmări și pe Google News