De ce costumul lui Moș Crăciun e roșu

De ce costumul lui Moș Crăciun e roșu Moș Crăciun. Sursa foto: Pixabay

Când reflectăm asupra lui Moș Crăciun, nu putem să nu ne imaginăm un bătrân îmbrăcat într-un costum roșu și alb. Cu toate acestea, vă întrebați, care este povestea din spatele acestor culori și de ce Moșul alege să le poarte?

Începuturile celei mai celebre ţinute la nivel global, cea purtată de Moș Crăciun, se regăsesc undeva în jurul anului 1800. Se spune că locuitorii din New York căutau un personaj asemănător cu Moş Nicolae, care obişnuia să ofere daruri copiilor încă din perioada Evului Mediu

De altfel, culorile roșu și alb derivă de fapt din culorile pe care Sfântul Nicolae, episcopul din jurul căreia a pornit legenda Crăciunului, chiar le purta.

De ce e roșu costumul lui Moș Crăciun

Ideea lui Moș Crăciun, așa cum îl știm azi, și-a făcut „debutul” la o cină organizată cu ocazia Sfântului Nicolae. Evenimentul era orchestrat de filantropul John Pintard.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul acelei ocazii, creionul lui Alexander Anderson a conturat figura unui Moș Crăciun vesel, cu barbă și o burtică rotunjită, doar că într-o prezentare alb-negru.

Moșul a început să capete o nuanță de culoare abia în 1864, când a apărut o ediție ilustrată a poemului „The Night Before Christmas”. Tonalitatea aleasă era galbenul, și chiar dacă aceasta îi conferea o notă de învechit, bucuria evidentă a Moșului și abundanța de jucării îl diferențiau distinct de bătrânul Moș Nicolae.

Obiceiul costumului roșu al lui Moș Crăciun a fost introdus de ilustratorul Thomas Nast.

Acesta i-a conferit Moșului o ținută și o pălărie roșie, accesorizate cu blană albă și o curea lată, neagră. Mai târziu, creionul lui Nast a adus pe hârtie imaginea bătrânului preferat al copiilor în numeroase costume, culori și ipostaze.

Încă din 1881 a fost conturată imaginea lui Moșu

Din anul 1881, figura Moșului păstrează în linii mari aspectul pe care îl recunoaștem astăzi: un bătrân cu barbă albă și costum roșu.

Cât despre creatorul său, Thomas Nast, merită menționat că el este responsabil și pentru crearea legendei privind locuința Moșului. Într-unul dintre desenele sale, Nast i-a atribuit lui Moș Crăciun o căsuță confortabilă chiar la Polul Nord.

Cursa pentru stabilirea culorii consacratului costum al lui Moș Crăciun a fost dusă cu intensitate în decursul a câțiva ani. Până în perioada interbelică, existau preferințe pentru ca Moșul să poarte verde.

Începând din anii '20, Moș Crăciun a renunțat la orice altă culoare în favoarea roșului.

Moș Crăciun

De ce costumul lui Moș Crăciun e roșu. Sursa foto: Andrey Kiselev | Dreamstime.com

Contribuția Coca-Cola pentru culoarea costumului lui Moș Crăciun

Prima etapă în acest triumf definitiv a fost marcată de ilustratorii J.C. Leyendecker și Norman Rockwell. Aceștia au plasat pe coperta revistei „Saturday Evening Post” un Moș mai uman, apropiat de inimile celor așteptau cu nerăbdare sărbătorile.

Acesta era așezat lângă o hartă imensă, cu lista copiilor cuminți în mână, o pană de scris după ureche și îmbrăcat confortabil, în celebrul costum roșu, potrivit pentru atmosfera de acasă.

Așteptările cu privire la povestea costumului lui Moș Crăciun sunt ridicate. Dar se pare că lupta pentru culoarea roșie a fost câștigată de influența consumerismului.

Compania americană Coca-Cola a avut inspirația să-l prezinte pe Moșu' savurând băutura lor carbogazoasă. De această dată, el era îmbrăcat într-un costum roșu.

Momentul de grație al companiei a survenit peste un deceniu. Atunci, ilustratorul Haddon Sundblom a modelat imaginea Moșului Crăciun pe care o recunoaștem astăzi: bătrân și plinuț, cu obrajii îmbujorați, un zâmbet călduros, dar parcă puțin obosit, răsfățându-se cu o sticlă de Coca-Cola după ce a împărțit darurile.