Cât e de complicat să adopți un copil în România. Rapoarte și evaluări necesare pentru adopție

Cât e de complicat să adopți un copil în România. Rapoarte și evaluări necesare pentru adopție Adopție Sursa foto: Arhiva EVZ

În România adoptarea unui copil nu este cel mai ușor lucru, deși sunt zeci de mii de copii instuționalizați. Anual sunt adoptați în jur de 1500 de copii, restul rămân instituționalizați.

Adopția în România, un proces anevoios. Procedura de adopție a unui copil nu este cea mai ușoară, mai ales în România. Cel mai puțin poate dura 9 luni, dar poate ajunge până la câțiva ani. Prima dată trebuie să vă luați certificatul de părinte adoptator. Pentru asta trebuie să depuneți un dosar plin de documente la Direcția de Protecție a Copilului de pe lângă care aparțineți.

Aveți nevoie de o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, o copie a certificatului de naştere, o copie a certificatului de căsătorie. Vă mai trebuie certificatul de cazier judiciar, copie de pe titlul de proprietate. Sau alt document care să ateste dreptul de folosință a locuinței, adeverinţă de venit, adeverinţă medicală.

La toate acestea se adaugă caracterizări de la locul de muncă, de la colegi, subalterni, dar și o evaluare. Aceasta din urmă este făcută de personal specializat. Asta pentru că sunt analizate caracteristici psihologice, sociale, medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adopția în Eomânia. Concediul de acomodare

Nu doar ale dumneavoastră ci și ale rudelor dumneavoastră. Aceste evaluări au rolul de a stabili dacă sunteți compatibili cu copilul. Pe de altă parte și în cazul copiilor există probleme. Mulți dintre ei sunt catalogați drept greu adoptabili. Este vorba despre copii care au fost introduși în sistemul de adopție și au trecut mai bine de 9 luni de la acel moment.

Sau de cei care au frați. De regulă vorbim despre micuți care au problem de sănătate sau provin din anumite etnii. În cazul lor șansele de a fi adoptați scad pe zi ce trece. Dacă ați reușit totuși să treceți de procesul greoi și ați înfiat un copil, atunci, veți avea așa numitul concediu de acomodare. Rolul acestuia este ca acomodarea copilului la noul mediu, dar și a familiei la copil să fie cât mai lină.

Totodată veți primi pentru adopție un stimulant financiar de 900 de lei. Prin acesta s-a încercat încurajarea adoptării copiilor care au mai mult de 6 ani. Și în cazul copilului cu o problemă de sănătate veți primi și un spirjin de 1.500 de lei anual.