Udrea cere punerea în libertate, în baza unui document „strict secret” al SRI care o disculpă

Udrea cere punerea în libertate, în baza unui document „strict secret” al SRI care o disculpă Sursa: Facebook/ Elena Udrea

Elena Udrea cere punerea în libertate în Dosarul Gala Bute. Un document „strict secret” al SRI o disculpă prin omisiune pe fostul ministru al Turismului.

Elena Udrea a fost adusă marți, 28 noiembrie, de la Penitenciarul Târgșor la Înalta Curte. A fost luată în discuție, în ședință secretă, admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire a condamnării din Dosarul Gala Bute. Judecătorii vor soluționa și cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei.

Elena Udrea cere punerea în libertate. Documentul care arată că este nevinovată

Elena Udrea cere punerea în libertate. Un document poate desființa hotărârea de condamnare și achitarea în Dosarul „Gala Bute”. Este vorba despre un document strict secret al SRI.

Documentul o disculpă prin omisiune, în sensul că ofițerii SRI vorbesc despre un grup infracțional la Ministerul Turismului, fără a spune nimic despre implicarea ministrului de la vremea respectivă, Elena Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea Elenei Udrea va fi soluționată de un complet format din magistrații:

  • Sorin Alin Nicolescu (președinte),
  • Valerica Voica (judecător),
  • Mircea Mugurel Șelea (judecător).

Revizuirea poate fi cerută, conform legii, atunci când iese la iveală o probă sau o împrejurare nouă, cu privire la care instanța nu a avut cunoștință la momentul soluționării cauzei.

Proba la care face referire Elena Udrea nu e tocmai nouă. Despre ea s-a discutat în 2018, înainte de soluționarea dosarului Gala Bute în apel. Numai că atunci Înalta Curte a respins depunerea ei la dosar.

Traian Băsescu a vorbit despre acest document

Traian Băsescu i-a divulgat conținutul de la tribuna Parlamentului. E drept că acesta nu a citit din notă, dar a descris-o. Traian Băsescu a prezentat un document strict secret al SRI, despre care spunea că i-a parvenit în toamna anului 2017 şi care vizează dosarul „Gala Bute”. Fostul preşedinte spus că documentul i-a venit într-un plic la sediul PMP:

„Eu vă voi prezenta un document al SRI, un document, ce-i drept, intern, care mi-a parvenit toamna trecută într-un mod greu de explicat, dar asta este realitatea. Probabil, ştiindu-se că sunt interesat de dosarul „Gala Bute”, cineva a ţinut să mi-l transmită. Acest document se referă la operaţiunea „Bujorul”.

Din acest document, marcat strict secret, rezultă că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI. Al doilea lucru care rezultă este că informaţiile din acest document nu s-au aflat la dosarul cauzei, deci nici avocaţii, nici inculpaţii nu au avut cunoştinţă despre document. Eu am transmis documentul în integralitatea lui către preşedinta CSM, către inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, către ministrul Justiţiei şi la Comisia SRI”, a declarat fostul preşedinte.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Elena Udrea. Sursa foto: Facebook.

Elena Udrea nu făcea parte din grupul infracţional: Niciun cuvânt despre ministru

Traian Băsescu a declarat că deşi aveau probe că acel grup era implicat în ilegalități, dar DNA nu este interesat de ei. Doreau să obţină de la aceşti oameni denunțuri. În opinia sa, asta s-a întâmplat în dosarul Gala Bute.

„Acest document informează că sunt nişte infracţiuni: un domn care dă mită, altul care primeşte şi face trafic de influenţă în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Niciun cuvânt despre ministru. El identifică şi cursul traficului de influenţă, care sunt directorii, persoanele din minister care au beneficiat şi de mită şi au pus pe roate nişte plăţi.

Rezultatul de astăzi este că toţi cei nominalizaţi şi mituitorul şi beneficiarii mitei au devenit din oameni care încalcă legea, denunţători. (...) Singurul denunţat de cei prezentaţi a comite infracţiuni a fost ministrul şi el a fost consistent condamnat în instanţa de fond. Este vorba de „Gala Bute”.

Se confirmă existenţa unor planuri comune de cooperare şi se confirmă faptul că documentele puse la dispoziţie sunt extrase din dosar, iar avocaţii şi inculpaţii nu au acces la ele să se poată apăra. Pe de altă parte se devoalează un mecanism: oameni de afaceri, funcţionari din ministere sunt implicaţi în ilegalităţi, dar DNA nu este interesat de ei, îl interesează să obţină de la aceşti oameni denunţuri împotriva omului politic şi asta s-a întâmplat în dosarul Gala Bute”, a spus Traian Băsescu.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Dosarul Gala Bute. Sursa foto: Facebook.

Veronel Rădulescu: Cerem instanței să desființeze hotărârea de condamnare

Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, a declarat că în baza noilor probe cere achitarea clientei lui. Acesta a declarat:

„Astăzi a fost pusă în discuție admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire și, odată cu ea, admisibilitatea cererii de suspendare a executării hotărârii de condamnare. În baza unor probe noi, a unor împrejurări noi care au fost descoperite ulterior hotărârii de condamnare cerem instanței de judecată să desființeze hotărârea de condamnare și să pronunțe una temeinică și legală. Noi cerem achitarea pentru faptele pentru care a fost trimisă în judecată de DNA”, a spus avocatul.

Avocatul: Probele au fost descoperite după pronunțarea hotărârii de condamnare

Veronel Rădulescu a mai subliniat faptul că Elena Udrea a depus la dosar un înscris care pare a fi o copie a unui înscris clasificat.

„Sunt probe care au fost descoperite după ce a fost pronunțată hotărârea de condamnare, nu așa, dintr-o dată. Ele au intrat în posesia doamnei Elena Udrea și, implicit, a apărării într-o perioadă mai îndelungată de timp, dar în momentul în care noi am apreciat că există suficiente și convingătoare probe de susținere a unei cereri de revizuire, ne-am adresat instanței de judecată.

Doamna Elena Udrea a depus la dosar un înscris care pare a fi o copie a unui înscris clasificat, eu nu pot să apreciez dacă este sau nu un înscris de acest tip. Cert este că el a fost depus la dosarul cauzei, a fost observat de toată lumea: și de apărători, și de grefier, și de procuror. Dacă ar fi să fie, într-adevăr, un document clasificat, nu mai are caracteristicile unui asemenea tip de document”, a declarat Veronel Rădulescu.