Veste mare pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu. Verdict dat de Instanța Supremă

Veste mare pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu. Verdict dat de Instanța Supremă Sursa foto: Arhiva EvZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins astăzi, 23 noiembrie, recursul în casație introdus de DNA în cazul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnările primite dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv joi calea extraordinară de atac a DNA. Direcția a contestat decizia de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Elena Udrea şi Ioana Băsescu, condamnate în prima instanță la 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare, scapă de acest dosar pe motiv că faptele s-au prescris.

Elena Udrea şi Ioana Băsescu scapă de dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

Demersul DNA a venit în contextul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia spune că instanțele din România au posibilitatea de a nu aplica hotărârile CCR și ICCJ privind prescripția, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

Pe 24 iulie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru Elena Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou. Aceasta execută șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea

Sentinţa definitivă de condamnare în cazul Elenei Udrea fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022

În 2 martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare. A fost acuzată în dosarul de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Aceasta a fost acuzată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

Decizia Curții de Apel București nu a fost definitivă, fiind atacată.

DNA formulase recurs în casaţie după decizia CJUE din 24 iulie 2023

Decizia de respingere a recursului în casaţie a fost luată de un complet de judecători format din magistraţii Elena Barbu, Hermina Iancu şi Mihail Udroiu:

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr.232/A din data de 11 iulie 2023. Decizia a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017. Cheltuielile ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2023”, conform minutei instanței.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac. DNA a încercat să obţină anularea deciziei prin care ​Ioana Băsescu și Elena Udrea scapă de condamnările cu închisoarea.