Povestea lui Moș Nicolae. Curiozități despre cel care ne lasă cadouri în ghetuțe
- Ramona Rotaru
- 5 decembrie 2023, 17:08
An de an, pe 25 decembrie, de la mic la mare ne pregătim ghetuțele pentru Moș Nicolae. El lasă celor cuminți dulciuri sau alte daruri, iar celor obraznici câte o nuielușă, însă nu se arată niciodată, spre deosebire de Moș Crăciun. Deși este extrem de popular și toată lumea îl așteaptă, puțini sunt cei care știu legenda din spatele tradiției.
Moș Nicolae aduce cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Tradiția spune că el se uită pe fereastră și vede copiii care sunt cuminți. Lor le lasă fructe, dulciuri și jucării, iar celor care nu au fost cuminți le pune câte o nuielușă. El este un simbol al începutului sărbătorilor de iarnă, însă personajul real este Sfântul Nicolae.
Cine este și de unde vine Moș Nicolae
Povestea darurilor împărțite pe furiș de Moș Nicolae începe în urmă cu mii de ani. El este o personificare populară, însă la bază există un personaj real. Este vorba despre Sfântul Nicolae, episcop de Myra, un oraș situat în Turcia de astăzi. Potrivit legendei, acest fiu de părinți bogați și-a dat toată averea săracilor.
Tradiția spune că totul a pornit de la trei fete sărace, a căror tată plănuia să le vândă pentru a scăpa de lipsuri. Povestea lor s-a răspândit iar Sfântul Nicolae le-a adus într-o noapte, fără să fie văzut, daruri de zestre. Prima dată a aruncat o pungă cu galbeni pe geamul camerei surorii celei mari, iar povestea s-a repetat și în cazul celorlalte două.
Moș Nicolae întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea, însă el, în comparație cu Moș Crăciun, nu se arată niciodată. Atunci când a venit rândul surorii celei mai mici să se mărite, tatăl a stat la pândă pentru a vedea cine le oferă acele daruri. Nicolae s-a urcat pe casă și a dat drumul punguței cu bani pe horn, aceasta căzând într-un ciorap pus la uscat.
A salvat trei vieți
În spatele celebrului moș care aduce aduce cadouri în noaptea de 5 spre 6 decembrie este Sfântul Nicolae. Părinții săi au murit prematur iar decizia sa a fost de a-și împărți moștenirea săracilor. Darurile oferite zilnic săracilor l-au atras tot mai mult spre credință și a decis să plece la o mănăstire pentru a se călugări.
Persoana din spatele legendei de Moș Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. A avut grijă de fiecare om pe care l-a întâlnit, indiferent că a fost bogat sau sărac, bătrân sau tânăr. Nicolae a salvat trei bărbați de la moarte. Aceștia au fost condamnați la decapitare pentru crimă pe nedrept. Episcopul Nicolae a sărit și a luat sabia din mâna călăului și a ordonat ca oamenii să fie eliberați. După aceea, adevăratul criminal și-a recunoscut fapta.
La fel ca majoritatea Sfinților, Nicolae a fost pedepsit pentru credința sa. El a fost închis în temniță alături de alți credincioși ai vremii. A fost eliberat după ce Constantin a ajuns împărat al romanilor. Potrivit legendelor istorice, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.
Curiozități despre Moș Nicolae
Nuielușa pe care copiii neascultători o primesc în ghete de la Moș Nicolae trebuie să fie de măr. Ea este pusă în apă, iar dacă până la Crăciun va înflori, atunci greșelile copilului au fost iertate. Legenda spune că moșul era mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. El îi pedepsea cu nuiaua peste mâini pe toți cei care se abăteau de la dreapta credință.
Sfântul Nicolae s-a născut pe 15 martie 270 d. Hr. În majoritatea țărilor este sărbătorit pe 6 decembrie însă creștinii din Est îl prăznuiesc pe 19 decembrie.
Tradiția de Moș Nicolae a început să fie răspândită de un grup de călugărițe din Franța. Ele trimiteau mâncare și bani femeilor și copiilor săraci. Atunci când erau întrebate de unde provin darurile, ele spuneau că „trebuie să fie Sfântul Nicolae”, potrivit shtiu.ro.