Evenimentul Zilei > International > Mormântul Prorocului Iona de la Mosul a fost eliberat din mâinile ISIS
Mormântul Prorocului Iona de la Mosul a fost eliberat din mâinile ISIS

Mormântul Prorocului Iona de la Mosul a fost eliberat din mâinile ISIS

Distrus de jihadiștii Statului Islamic în iulie 2014, acest loc este unul dintre cele mai importante sanctuaruri ale Irakului.

Bătălia pentru eliberarea Mosul, declanșată cu luni în urmă, continuă sălbatic. La începutul acestei săptămâni, forțele irakiene au recucerit mormântul proorocului Iona. Alte două cartiere au fost și ele eliberate.

Loc de pelerinaj, sanctuarul unde se află mormântul lui Iona se înalță pe locul unei biserici și al unui castel, considerate locul proorocul a fost înmormântat.

Iona este venerat deopotrivă de musulmani, evrei și creștini, ceea ce nu a împiedicat ISIS să devasteze locul. În iulie 2014, aceștia au dinamitat sanctuarul.

Potrivit tradiției biblice, Iona, care a încercat să fugă cu o corabie după ce a refuzat să meargă să predice pocăința în cetatea Ninive (vechiul nume al Mosulului), a fost aruncat în mare de căpitanul vasului și a fost închițit de o balenă, în burta căreia a stat trei zile. După ce înțelege că acesta este un semn, pentru a executa porunca divină primită, Iona este vărsat de balenă pe țărm și predică în Ninive, ceea ce duce la salvarea orașului de la distrugere de către mânia lui Dumnezeu.

Ce a mai rămas din Mormântul lui Iona, după ce a fost dinamitat de ISIS

Generalul Abdelghani Al-Assadi, unul dintre comandanții forțelor de elită anti-teroriste, „circa 90%” din estul Mosulului se află sub controlul trupelor guvernamentale.

Înalți responsabili militari irakieni au declarat că mai trebuie doar câteva zile pentru ca ultimii jihadiști să fie alungați de pe malul estic al Tigrului, care taie orașul în două.

Distrugerea tuturor podurilor din oraș prin raiduri aeriene îi împiedică pe combatanții ISIS din estul orașului să se aprovizioneze sau să scape în partea de vest, aflat în totalitate sub controlul jihadiștilor.