Monumentele istorice se fac praf, statul nu are bani

Monumentele istorice se fac praf, statul nu are bani

În ultimii cinci ani, au dispărut din catastife 92 de monumente istorice. După cum declară cei care păzesc cultura, ne confruntăm cu un fenomen național. Dacă situația va continua, generațiile viitoare nu vor mai avea ce să vadă

Casa Bărbătescu, din comuna Bărbătești, județul Gorj, a fost un monument istoric. Acum nu mai este nimic. S-a prăbușit!

Pe la începutul lunii iulie a apărut știrea conform căreia o casă monument istoric din comuna Bărbătești, satul Socu, județul Gorj, a fost dărâmată de proprietar, fără știrea autorităților, fără respectarea legii, care prevede declasarea unui monument de pe lista monumentelor istorice înainte de a fi demolat.

Pornind de la acest exemplu, am identificat un fenomen național: avem monumente, nu știm ce să facem cu ele, nu avem bani, se prăbușesc, nici nu mai știm unde au fost. Dar apar în continuare pe lista monumentelor istorice.

Ridicată din… hoții

Satul Socu, din Bărbătești, este cel mai vechi din comună, fiind atestat la 1746. „Comuna Bărbătești și-a luat numele de la muntele Bărbat, care constituia proprietatea obștească a locuitorilor. (...) Biserica domnească din Tg. Jiu a fost arsă de turci între 1770-1780. Domnitorul țării, pentru a reface și a întreține această biserică, hotărăște ca anumite sate să plătească 2 bani la vadra de vin, pentru biserică (vinăriciul)”, scrie profesorul de istorie Teodor Titu-Frumușelu, în „Bărbătești de Gorj, file de istorie”. Între 1797-1798, doi preoți călugări de la schitul Lainici, Constantin și Iordache, sunt trimiși la Bărbătești să strîngă vinăriciul. Ei și-au luat numele de Bărbătescu, după comună. „Vreo câțiva ani de-a rândul, Constantin a luat obolul adunat de Iordache și nu l-a dus bisericii din Tg-Jiu, și l-a însușit pentru el”.

Dar și-a cumpărat pământuri și și-a făcut case. Casa construită de C. Bărbătescu a fost prima din Bărbătești învelită cu șindrilă. A fost considerată monument de arhitectură. Pe la începutul anilor ’90, când a fost retrocedată urmașilor boierului, aici încă funcționa un muzeu.

Ruina

Astăzi mai este doar un morman de moloz. Deși era pe lista monumentelor istorice, această casă nu a fost îngrijită de nimeni. Este o situație încurcată. Casa și terenul au în jur de zece proprietari. Moștenirea boierului Costică Bărbătescu a fost vândută, bucată cu bucată, în baza unor chitanțe de mână. Faptul că imobilul nu mai există s-a descoperit întâmplător, la începutul lunii iulie. La Direcția de Cultură a Județului Gorj era un dosar prin care primăria din Bărbătești solicita un aviz pentru a putea realiaza PUG-ul. Acum s-a deschis şi un dosar penal. „Casa a căzut singură, iar lemnele, probabil, au ajuns pe foc”, ne spune primarul comunei Bărbătești, Adrian Mangu. El susține că ar fi informat de mai multe ori Direcția Județeană de Cultură că imobilul e în pericol. În comună mai sunt asemenea case. „Eu aș vrea să fac un muzeu aici. Teren am, dar nu am bani să mut casele. Eu m-am dus la DJC Gorj să le cer avizul pentru PUG și atunci au văzut că nu mai este casa. S-au autosesizat. Se mai spune că există casa Zorilă, că este și ea monument. Am întrebat oamenii, casa nu mai este de vreo 50 de ani!”.

Dispărute

Institutul Național al Patrimoniului (INP) ne-a informat că, în ultimii cinci ani, de pe Lista Națională a Monumentelor Istorice au fost declasate 92 de monumente. Nu ne-au putut oferi detalii, motive. Dar, din cinci în cinci ani, această listă este revizuită, iar acum se lucrează la varianta 2015.

Sunt cazuri în care nu se mai știe nici locul în care au fost amplasate

Se pare că nu este vorba de un caz izolat. „Această situație se întâlnește la nivelul întregii țări. Sunt imobile care apar pe lista monumentelor istorice, dar, ori au căzut, ori nu mai pot fi identificate, ori sunt într-o stare de degradare avansată”, ne-a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției de Cultură a Județului Gorj.

Ce trebuie să se știe: conform legislației actuale, nimeni nu poate demola un monument istoric, fie el și o ruină, dacă nu are avizul primăriei și nu este declasificat, adică scos de pe lista monumentelor.

„Aș vrea să vă spun că, în anii ’60, s-au clasat diverse clădiri ca fiind monumente istorice, unele nici nu știm de ce. Dar pentru că sunt, am vrea să le restaurăm, să le punem în valoare, dar nu sunt bani”, adaugă Pompiliu Ciolacu.

Numai la nivelul județului Gorj sunt 56 de monumente degradate și 43 dispărute. În cazul unora nici nu se mai poate identifica locul în care au fost. Pompiliu Ciolacu ne-a dat câteva exemple. Biserica de lemn Sfinții Voievozi, din Hrișești, Novaci, de la 1758, distrusă de un incendiu în 1990. Biserica de lemn Sfinții Îngeri, de la Stâncești, comuna Mușetești. Era de secol XIX și, deși e dispărută dinainte de 1977, apare pe listă. Conacul Vasile Brătianu, din satul Trocani, comuna Dănești, nu mai există din 1987. A căzut sau a fost demolat, nu se știe. „Poate că acel Cod al Patrimoniului Național va mai pune ceva ordine în lista monumentelor istorice”, mai adaugă Pompiliu Ciolacu. Și ne mai atrage atenția asupra a două probleme: „Dacă le lăsăm să se dărâme, să dispară toate aceste monumente, generațiile viitoare nu mai au ce să vadă. O să reușim să facem șosele, în cele din urmă, dar oamenii nu vor mai avea ce să vadă! A doua problemă: această situație dramatică nu este proprie Gorjului. Este un fenomen național. Închipuiți-vă ce ar însemna ca, la nivelul fiecărui județ, să fie vreo 30 de monumente în această situație! Ce mai rămâne după noi?!”

Sărăcia a ucis de două ori căsuța boierului Costică Bărbătescu. O dată pentru că statul nu are bani, a doua oară pentru că unii oameni din comună, neavând bani de lemne, s-au autoservit din lemnele din care era făcută casa.

Ne puteți urmări și pe Google News