Evenimentul Zilei > Actualitate > Monument UNESCO în pericol. Versantul unui munte s-a desprins din cauza torenților și a distrus totul în cale
Monument UNESCO în pericol. Versantul unui munte s-a desprins din cauza torenților și a distrus totul în cale

Monument UNESCO în pericol. Versantul unui munte s-a desprins din cauza torenților și a distrus totul în cale

Este prăpăd la Sarmisegetuza Regia. Din cauza torenților, un versant al muntealui Șureanu s-a rupt și a distrus tot în cale, inclusiv parapeții de protecţie ai drumului de acces.

„La început a fost o rupere de nori. Cu ploaie cât pentru un an. Apoi, muntele a luat-o la vale. Niște bolovani răzleți, de vreo două, trei tone s-au încăpățânat să rămână agățați de povârniș, chiar deasupra drumului către capitala dacilor”, a povestit Vladimir Brilinsky, administratorul siteului. Acesta a relatat că turiştii prinşi de prăpăd în monumentul UNESCO au fost căraţi cu spatele de către angajaţii administraţiei. S-a decis închiderea fostei capitale dacice pe termen neprecizat, până la repararea drumului.

Potrivit replicahd.ro, în zonă plouă de două săptămâni zilnic, locul s-a transformat într-un lac, iar torenții au trecut și spălat zidurile porţii de acces. „E înfiorător, rar vezi aşa ceva! A plouat de-a rupt, la propriu! Versantul s-a rupt chiar mai jos de locul unde au intervenit salvamontiştii zilele trecute. Pământul cu buştenii lăsaţi în urmă de exploatările forestiere au lovit în parapeţii de protecţie, i-au smuls şi i-au dus la vale. E distrus totul pe o porțiune de vreo 40 de metri. Am fost nevoiţi să ajutăm turiştii să coboare în siguranţă, ba pe jos sau i-am cărat cu spatele pentru că e noroi până la genunchi”, a declarat Vladimir Brilinsky pentru replicahd.ro.

Drumul de acces către cetate a fost afectat și s-a decis închiderea monumentului până când situația revine la normal. Potrivit lui Brilinsky, de joi dimineață până la prânz, când a pornit potopul, cetatea a fost vizitată de 200 de turiști.

În urmă cu două zile, o altă bucată de munte s-a desprins și a luat-o la vale. Au intervenit salvamontiștii pentru a înlătura rocile masive care puteau să cadă pe drumul de acces către cetate.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: