Evenimentul Zilei > International > Monument pentru două Travestite la New York
Monument pentru două Travestite la New York

Monument pentru două Travestite la New York

Marsha P. Johnson și Sylvia Rivera au făcut parte dintre manifestanții care s-au opus poliției pe 28 iunie 1968 la barul gay Stonewall Inn.

Municipalitatea New Yorkului va consacra un monument celor două femei transsexuale, considerate eroine ale luptei pentru drepturile LGBT și figuri de prim-plan ale revoltei de la Stonewall.

Inițiativa a fost prezentată de primarul Bill de Blasio ca o premieră mondială.

Monumentul a cărui formă nu a fost dezvăluită va fi ridicat în Piața Ruth Wittenberg din cartierul Greenwich Villagem aproape de Stonewall Inn.

Protestele de la acest bar gay, care vor avea parte de o celebrare specială din partea municipalității cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când au avut loc, sunt considerate un punct de cotitură de către mișcarea pentru drepturile minorităților sexuale.

„Știm că persoanele trans făceau parte din această rebeliune”, a afirmat primarul Bill de Blasio. „De fapt, făceau parte dintre liderii acestui moment decisiv al istoriei.”

Rolul travestiților în protestele de la Stonewall sunt contestate inclusiv de mișcarea homosexuală. Un lucru considerat ca fiind o nedreptate de către Chirlane McCray, soția primarului, o femeie de culoare și veche militantă pentru cauza lesbienelor: „Istoria nu a făcut dreptate Marschei și Sylviei, la fel ca și altor trans de culoare care erau în prima linie.”

Foarte tinere la momentul evenimentelor, Marsha P. Jonhson, care era neagră, și Sylvia Rivera, de origine hispanică, au devenit ulterior figuri marcante ale comunității transgen.

Prima, pe numele ei inițial de bărbat Malcolm Michaels Jr, s-a sinucis la 46 de ani, în 1992, aruncându-se în fluviul Hudson.

Cealaltă, pe numele inițial Ray Rivera, a murit în 2002 de cancer la ficat când avea 50 de ani.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: