Monopolul Google asupra căutărilor online, ilegal. Compania ar putea fi dezmembrată

Monopolul Google asupra căutărilor online, ilegal. Compania ar putea fi dezmembratăGoogle. Sursa foto: Dreamstime.com

Un judecător din Washington, SUA, a hotărât că Google a acționat ilegal pentru a-și zdrobi concurența și a menține monopolul asupra căutării online și a publicității aferente. Guvernul a cerut „relief structural”, care ar putea, cel puțin teoretic, să însemne destrămarea companiei.

Google, vinovată de practici anticoncurențiale

Compania Google a fost găsită vinovată luni de practici anticoncurențiale legate de motorul său de căutare, a decis o instanță din SUA.

Decizia este o lovitură majoră pentru Alphabet, compania-mamă a Google, și ar putea remodela modul în care giganții din tehnologie fac afaceri, transmite BBC.

Google a fost dat în judecată de Departamentul de Justiție al SUA în 2020 pentru controlul asupra a aproximativ 90% din piața de căutare online.

Cazul a fost descris ca reprezentând o amenințare existențială pentru Google.

Alphabet, miliarde de dolari anual pentru monopol asupra căutărilor

Compania a fost acuzat că a plătit zeci de miliarde de dolari, 26 de miliarde de dolari numai anul trecut, pentru a se asigura că motorul său de căutare era implicit pe o serie de smartphone-uri și browsere web.  Cea mai mare parte a banilor mergând către Apple.

„Google este un monopolist și a acționat ca unul pentru a-și menține monopolul”, a scris judecătorul în avizul său de 277 de pagini.

„Acordurile de distribuție semnate de Google preiau o parte semnificativă a pieței motoarelor de căutare. Îi împiedică pe rivalii săi să aibă posibilitatea de a veni să concureze cu acesta”, a mai argumentat judecătorul în decizia sa.

Alphabet se apără: Google este cea mai bună

Alphabet a spus că intenționează să facă recurs împotriva deciziei.

„Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l punem la dispoziție cu ușurință”, se arată în comunicatul companiei.

Procurorul general al SUA Merrick Garland, cel mai mare procuror al țării, a salutat decizia drept o „victorie istorică pentru poporul american”.

„Nici o companie – oricât de mare sau de influentă – nu este mai presus de lege”, a spus dl Garland într-o declarație luni. „Departamentul de Justiție va continua să aplice cu fermitate legile noastre antitrust”.

Nu este încă clar ce sancțiuni se vor confrunta Google și Alphabet ca urmare a deciziei. Amenzile sau alte remedii vor fi decise într-o audiere viitoare.