Evenimentul Zilei > Monden > Monolitul straniu descoperit într-un deșert american a dispărut în mod misterios
Monolitul straniu descoperit într-un deșert american a dispărut în mod misterios

Monolitul straniu descoperit într-un deșert american a dispărut în mod misterios

Un enigmatic monolit de metal în formă de prismă triunghiulară, a cărui recentă descoperire într-un deșert din vestul SUA a alimentat tot felul de speculații SF, pare să se fi volatilizat.

 

Un monolit din metal, cu o înălțime de peste trei metri și jumătate, fusese descoperit la jumătatea lunii de către o echipă a departamentului de securitate publică din statul american Utah, în timp ce survola locul cu un elicopter, făcând inventarul efectivelor de mufloni.

Monolitul părea înfipt solid în pământul roșiatic al unui canion.

Echipa de agenți nu a sesizat nici un indiciu care să explice prezența misteriorului obiect în acea pustietate.

Înregistrările video făcute de echipa de la departamentul de securitate din Utah au devenit rapit virale pe internet.

Pentru a nu atrage mulțimile de curioși, autoritățile locale au refuzat să divulge locul unde au găsit obiectul.

„Se află într-o zonă foarte îndepărtată și dacă oamenii ar dori să o viziteze s-ar putea rătăci, fiind nevoiți să ceară ajutor”, a arătat departamentul într-un comunicat.

Totuși, publicația americană The Verge a relatat că, pe forumul Reddit, un internaut ar fi reușit să descopere locul cu pricina, pe baza datelor Google Earth. Grație imaginilor luate din satelit, el a reușit să dovedească faptul că misteriosul obiect se afla acolo cel puțin din octombrie 2016.

Autoritățile locale au anunțat însă, sâmbătă, 28 noiembrie, că monolitul de metal a dispărut.

Biroul de amenajare a teritoriului din statul Utah a declarat că a primit „mărturii credibile” potrivit cărora obiectul a fost luat „de un terț necunoscut”.

„Biroul nu a ridicat structura, care este considerată proprietate privată”, se precizează într-un comunicat citat de AFP. „Noi nu investigăm delicte implicând proprietatea privată, care sunt de competența biroului șerifului local.”

Blocul paralelipedic strălucitor amintea destul de bine de monolitul de origine extraterestră din capodopera lui Stanley Kubrick, „2001: O odisee spațială”.

Alți observatori au remarcat asemănarea obiectului misterios cu operele avangardiste ale lui John McCracken, sculptor american care a locuit un timp în statul New Mexico, învecinat cu Utah. Însă artistul a decedat în 2011.

Interesant este că și în România a fost descoperit zilele trecut un monolit asemănător lângă ruinele cetății dacice Petrodava, pe platoul Bâtca Doamnei din județul Neamț. Spre deosebire, însă, de cel din Utah, monolitul nemțean are o serie de inscripții ciudate. De asemenea, acesta are una dintre fețele prismei triunghiulare îndreptată spre Ceahlău, considerat de către daci un munte sfânt.