Monica Macovei: "În PDL nu e mare voinţă în a separa afacerile de politică"
- Vladimir Tism ăneanu
- 19 septembrie 2010, 23:29
Monica Macovei vede în stoparea operaţiunii "afacerile cu statul sau politica" in clusiv lipsă de voinţă în propriul partid, iar în privinţa remanierii crede că "ar fi trebuit să fie şi mai profundă".
Odată cu alegerile din interiorul PDL, eurodeputatul Monica Macovei intenţionează să redeschidă subiectul modificării statutului prin introducerea unor prevederi privind integritatea.
Chiar dacă cele mai importante dintre acestea - inclusiv suspendarea unui PDL-ist ajuns în vizorul unei anchete penale - i-au fost respinse în primăvară, Macovei susţine, într-un interviu acordat EVZ, că a avut discuţii cu colegi de partid şi merge pe ideea că "poate conducerea PDL şi-a schimbat între timp percepţia".
Europarlamentarul spune, totodată, că nu intenţionează să candideze pentru o funcţie la vârful PDL, dar susţine, de la Bruxelles, un mecanism anti corupţie european căruia guvernul de la Bucureşti, inclusiv prin colegii săi de partid, i se opune.
EVZ: Susţineţi un mecanism de verificare a măsurilor anticorupţie, aplicabil tuturor statelor UE. Va ajunge să fie şi pus în practică, în condiţiile în care mai multe state se arată reticente? Monica Macovei: Nu poţi să porneşti la o luptă fără să crezi în victorie.
Cine îl susţine cu adevărat? Directoratul General pe Interne, deci comisarul Malmström, şi alţi comisari. Între statele membre, Olanda, de plidă. Sunt discuţii şi cu celelalte. Acum, mingea este în curtea Comisiei, care va veni cu acest pachet anticorupţie în primăvară.
"România se opune unui mecanism anticorupţie al UE"
Dar sunt şi state care se opun. Da, sunt state membre - şi Guvernul României, de pildă - care se opun. Invocă existenţa acelui mecanism GRECO care este legat de Consiliul Europei şi care există de mulţi ani, dar s-a văzut că nu este suficient. Din Consiliul Europei fac parte multe state care n-au standarde foarte ridicate de corupţie. Sunt Ucraina, Rusia şi altele. Noi ar trebui să avem alte standarde. Şi mai e un motiv: în GRECO sunt reprezentanţii guvernelor. Dar dacă ne uităm pe rapoartele lor pe Grecia nu ridică nicio problemă, e bine în Grecia.
Şi pe România? Nici pe România nu sunt rele pentru că ei se uită în special la legislaţie. Or, în materie de le gislaţie stăm bine. Dar să ne uităm ce se întâmplă în practică. Mihai Dumitru a invocat recent presiunile politicienilor care îi băteau noaptea în uşă să-i ceară favoruri. De fapt, problema nu e tot la partide? Trebuie să fie un mecanism de verificare. Aşa cum te verifică UE în materie de competiţie, aţi văzut proceduri de infringement, să fie o verificare şi în materie de măsuri anticorupţie.
Poate fi clientela politică descurajată de un astfel de mecanism? Clientela funcţionează la fel la toate partidele. Şi eu am vorbit cu Mihai Dumitru. Mi-a spus că toată lumea, toate partidele l-au sunat. Nu e un argument s-o facă şi PDL. Dar e o problemă şi de control din partea populaţiei, şi de cum votează, şi de responsabilitatea po liticienilor, şi de finalizarea dosarelor de corupţie şi fraudă care zac, atunci când avem rechizitorii, în instanţă şi se împlinesc prescripţiile.
Anticipaţi o schimbare a poziţiei guvernului până la primăvară? Eu voi încerca să-i conving, mai ales că România are acest Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV - n.r.), ca şi Bulgaria. Eu înţeleg că la nivel diplomatic toată lumea vrea să scape de el. O să scăpăm când o să îndeplinim ce scrie acolo. De asta mă şi mir că România, ca şi Bulgaria de altfel că şi ea se opune, ar trebui să vrea, mai ales că oricum au MCV.
Aveţi, în prezent, un aliat în partid pe acest subiect? Voi discuta cu colegii mei.
"Nu intenţionez să candidez la vreo funcţie în PDL"
Se apropie alegerile în PDL, acum se vor găsi probabil mulţi care să susţină inclusiv o astfel de idee. Ce se întâmplă după? Am avut diverse întâlniri cu colegi din PDL. Discutăm diverse variante. Eu vreau să reiau propunerile pentru modificarea statutului pe integritate.
Candidaţi pentru vreo funcţie în Convenţia Naţională? Nu. Eu înţeleg că cine vrea să schimbe lucrurile trebuie să se angajeze în acest mecanism. Nu se poate cu vorba şi, din când în când, cu o declaraţie.
Aveţi sprijinul vreunui lider pentru modificarea statutului pe integritate? E o decizie greu de întors în acest moment. Eu vreau să reiau acest subiect. Pentru mine e foarte important şi poate conducerea partidului şi-a schimbat între timp percepţia. În acel moment nu m-a susţinut nimeni din conducerea partidului.
Emil Boc şi-a schimbat percepţia? Asta spun, că voi relua acest subiect. Mie mi se pare că în lunile care au trecut ar fi fost cazul să se schimbe nişte lucruri. În comisia de statut în care a fost şi premierul Emil Boc, în final, repet, nu m-a susţinut nimeni pentru acele modificări cu miez.
"Cred că ar fi trebuit o remaniere şi mai profundă"
Ce spuneţi despre remaniere, v-aţi fi aşteptat la mai mult, poate la Justiţie? A, nu. N-am bănuit nicio secundă că va fi o remaniere la Justiţie, pentru că toată lumea, toate partidele sunt mulţumite de actuala variantă. Se vede clar, nu e niciun comentariu.
E o laudă la adresa lui Cătălin Predoiu? Luaţi-o cum vreţi. În rest, cred că ar fi trebuit o remaniere şi mai profundă, dar a fost destul de mare faţă de alternative.
Raportul de ţară recomandă interzicerea afacerilor cu statul pentru demnitari şi rude. PDL a luat o astfel de decizie apoi s-a răzgândit. Ce şanse daţi în aceste condiţii introducerii în statut a propunerilor de integritate? Eu insist pentru că cred în asta. Dacă nu va avea susţinere va fi răspunderea lor. E adevărat că în acest ultim raport din iulie se precizează conflictul de intere se pentru cei care au afaceri cu statul prin firme private şi lucrează în funcţii publice. Din pun ctul de vedere al MCV, pe acest aspect nu văd schimbări în bine. Singura schimbare în bine faţă de această perioadă o reprezintă ANI şi resurcitarea, cu e fort, a de cla raţiilor de avere şi de interese.
Ei susţin că separarea afacerilor de politică era inaplicabilă. Sunteţi de aceeaşi părere? Eu cred că e o com binaţie între a fi inaplicabilă şi o lipsă de voinţă. Sunt foarte mulţi membri care fac afaceri, înţeleg, dar probabil că nu e nici mare voinţă.
CAZUL VÎNTU
"Corupţia se probează cu interceptări"
Cum comentaţi cazul Vîntu? Sper şi doresc ca judecătorii să fie stăpâni pe ei, să nu fie influenţaţi de nimic. Dar am auzit mai mulţi politicieni plângându-se de interceptări şi înţeleg că sunt şi decizii de punere în libertate pe motiv că singurele probe sunt interceptări. În lumea civilizată europeană, în Statele Unite, corupţia, frauda sunt probate numai cu astfel de mijloace de suprave ghere secretă.
Cu interceptări, cufilmări. Euînţeleg că-i deranjează pe foarte mulţi, fiindcă e o probă directă clară, dar asta e practica. Chiar guvernul american a finanţat DNA pe cumpărare de tehnică video şi audio. Asta spuneau şi ei: "Nu se poate să faceţi astfel de investigaţii fără astfel de probe". Cât sunt date cu respectarea legii şi cu mandat de la judecător, e normal să fie aşa.