Moneda digitală euro va fi lansată în cel mult patru ani. Oficialii europeni sunt optimiști

Moneda digitală euro va fi lansată în cel mult patru ani. Oficialii europeni sunt optimiști Sursa foto: arhiva EVZ

Statele Uniunii Europene vor adopta moneda euro digitală în următoarea perioadă de timp. Președintele Băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, Joachim Nagel, susține că plățile în euro digitali vor fi posibile în maximum patru ani. Acest lucru nu va duce la dispariția monedei fizice, căci autoritățile europene pregătesc o serie de restricții pentru tranzacțiile în monedă digitală.

Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, este de părere că primele tranzacții cu moneda euro digitală vor fi posibile în cel mult patru ani. El a precizat că euro digital va deveni un mijloc legal de plată care va face tranzacțiile comerciale mai sigure, mai rapide și mai ușoare.

Joachim Nagel s-a arătat convins că euro digital va face parte din viața de zi cu zi cetățenilor europeni. Peste aproximativ patru ani „vom (…) putea plăti cu euro digital”, a estimat șeful Băncii Centrale a Germaniei. El a vorbit pe acest subiect într-un podcast al ministrului de finanțe din Baden-Württemberg, Danyal Bayaz (Verzii), „Cäshflow – un podcast despre bani și politică”.

„Cred că acesta este un orizont de timp realist”, a subliniat Joachim Nagel, președintele Băncii Centrale din Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pregătirile pentru versiunea digitală a monedei europene au loc de mai mulți ani, iar finalul lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat propunerile pentru un cadru legislativ. Prin urmare, euro digital va deveni un instrument de plată legal, dar nu va înlocui bancnotele și monedele. De altfel, Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să stabilească în luna octombrie dacă va continua să lucreze la un euro digital.

Euro digital va fi o monedă mai sigură

Spre deosebire criptomonedele cunoscute precum Bitcoin și Ethereum, ale căror rate de schimb fluctuează foarte mult, o monedă europeană virtuală va oferi utilizatorilor o alternativă mai stabilă.  Aceasta ar legată de moneda euro, paritatea fiind de unu la unu.

Cu un euro digital, Uniunea Europeană va putea prezenta propria ofertă pentru plăți digitale, ca alternativă la serviciile oferite de furnizorii care nu au sediul pe teritoriul său, precum gigantul american Paypal.

Este „destul de logic și consecvent ca băncile centrale să își completeze gama de produse cu o monedă digitală și să asigure o infrastructură sigură”, a precizat Nagel.

„Oamenii, dar și băncile de care avem nevoie pentru euro digital, vor vedea în curând că euro digital oferă noi oportunități, produse financiare noi, iar incluziunea financiară va crește. Euro în sine va deveni o poveste de succes”, a mai spus președintele Bundesbank, în emisiunea respectivă, citat de Merkur.de.