Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Momentul când jurnalistul plătește pactul cu diavolul. Comentariu de Mirel Curea
Momentul când jurnalistul plătește pactul cu diavolul. Comentariu de Mirel Curea

Momentul când jurnalistul plătește pactul cu diavolul. Comentariu de Mirel Curea

„La ce se expune jurnalistul care acceptă așa ceva? Vine o zi când trebuie să achite nota, trebuie să iasă și să execute în clar ceea ce i se spune”.

Concluzia mea, după evenimentele electorale de ieri? Una singură, de spus în gura mare: tare bine este, ca jurnalist, să nu ai treabă cu nimeni, să nu fi pus niciodată stiloul invers pe hârtie, decât atunci când ai greșit de capul tău, să nu fi făcut vreodată alb din negru și negru din alb, pentru că așa ți s-a ordonat, ți s-a arătat dosarul sau ți s-a pus la portofel, să nu te fi agățat nimeni, să nu ți se fi inversat raportul jurnalist-sursă, să nu ai combinații cu niciun serviciu din țară sau din străinătate, cu niciun Soros, să nu ai treabă decât cu interesele și bunăstarea amărâților de cetățeni din țara ta și, în general, să nu vrei nimic altceva, decât poți tu, mult, puțin, cât o fi.

Așadar, dragi tineri jurnaliști, nu acceptați nimic de la Putere! Nu acceptați deplasări în străinătate, nu acceptați mese și simpozioane pe la munte și pe la mare, ca acelea în care Binomul Coldea-Kovesi își plimba și hrănea deontologii, nu acceptați servicii amabile de la agarici din instituțiile statului, nu acceptați burse chipurile generoase pentru copiii voștri, nu vă atârnați familiile prin instituții, pe bani publici, sau prin ONG-uri vopsite, nu acceptați nimic de la vreun șmecher de partid și de stat, pentru că totul vă va costa mult mai mult decât ați primit.

La ce se expune jurnalistul care acceptă așa ceva? Vine o zi când trebuie să achite nota, trebuie să iasă și să execute în clar ceea ce i se spune. În acea zi nu mai contează că jurnalistul care a încheiat Pactul cu diavolul ar dori ca legătura să rămână secretă. Este obligat să iasă pe față, la vedere, să-și pună mâna în cap, așa cum se spune în popor. Nu mă credeți? Uitați-vă la înregistrările celor două întâlniri cu presa ale celor doi candidați, dacă nu le-ați văzut aseară, și veți vedea de la distanță cine, ce, cum și al cui.