Momente cruciale la granița României. Lui Borisov i-a trecut glonțul pe la ureche
- Iuliu Vlădescu
- 21 iulie 2020, 17:24
La capătul mai multor săptămâni de proteste masive în stradă și de contestare acerbă, guvernul premierului bulgar Boiko Borisov a scăpat, astăzi, de pericolul moțiunii de cenzură care l-a vizat, relatează Reuters și Deutsche Welle.
Guvernul bulgar de coaliție centru-dreapta condus de prim-ministrul Boiko Borisov a supravieţuit, marţi, unei moţiuni de cenzură depuse în Parlament de opoziţia socialistă.
Moțiunea de cenzură invocată de socialiști în baza acuzațiilor că guvernul a eșuat în misiunea sa de a elimina corupția și a furioaselor proteste în stradă cauzate de favoritismul arătat de Borisov oligarhilor bulgari, a înregistrat 124 de voturi negative contra 102 în favoarea căderii guvernului.
ABC: Bulgaria, aruncată în haosul protestelor care solicită demisia guvernului conservator
Politico. SUA îi susțin pe protestatarii din Bulgaria, în vreme ce liderii UE tac mâlc
Protestatarii bulgari vor să blocheze, luni, accesul în toate instituțiile statului
Este cea de-a cincea moţiune de cenzură depusă contra actualei coaliţii guvernamentale formate în 2017. Moţiunea a fost depusă la 15 iulie de Partidul Socialist bulgar, care a cerut oficial demisia guvernului Borisov pe fondul protestelor din întreaga ţară împotriva corupţiei.
Boiko Borisov anunţase, săptămâna trecută, că o decizie privind rămânerea sa la conducerea guvernului de la Sofia o va lua după ce va reveni de la summitul extraordinar al UE de la Bruxelles, ce trebuia să se încheie sâmbătă, dar care a durat până marţi dimineaţă.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, refuză să demisioneze
Bulgarii au ieșit din nou în stradă. Trei miniştri cheie și-au anunțat deja demisia
Protestele explodează în Bulgaria. Se cere eliberarea țării de „mafia lui Borisov”
El a atenţionat că Bulgaria trebuie să se consolideze pentru a putea rezista unei iminente crize economice cauzate de pandemie. Controversatul lider politic în vârstă de 61 de ani, fost bodyguard, a spus că ia în considerare o remaniere guvernamentală, dar a exclus ideea alegerilor anticipate.
Borisov deține funcția de șef al Executivului încă din anul 2009. Pe lângă el, de proteste mai este vizat şi procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheşev. Cel din urmă a atras antipatia publică a bulgarilor pe fondul corupţiei foarte crescute, care ar fi dus la destabilizarea multor instituţii ale statului și la supremația magnaților deosebit de influenți.