Evenimentul Zilei > International > Protestele explodează în Bulgaria. Se cere eliberarea țării de „mafia lui Borisov”
Protestele explodează în Bulgaria. Se cere eliberarea țării de „mafia lui Borisov”

Protestele explodează în Bulgaria. Se cere eliberarea țării de „mafia lui Borisov”

EURONEWS (Italia). Miile de bulgari care au protestat zile întregi la Sofia și în alte orașe din Bulgaria aveau pancarde pe care scria „Bulgarian lives matter".

Deocamdată, demonstrații pașnice, la adresa guvernului premierului Boiko Borisov și în sprijinul președintelui Rumen Radev, în contrast politic puternic cu premierul, care cere „eliberarea țării de mafia care a cucerit-o”, aşa cum a spus el însuşi, acuzându-l pe Borisov. „Vedem din ce în ce mai multă energie pozitivă”.

Politicianul și liderul protestului Hristo Ivanov comentează: „Vedem din ce în ce mai multă energie civică și, fără îndoială, aceasta dă naștere unei alternative. Observăm că guvernul își pierde din ce în ce mai mult orientarea și viziunea asupra realității. Cred că vedem deja schimbarea, energia pentru această schimbare se află aici, în piețele din Sofia și sunt sigur că își va găsi drumul către parlament și către următorul guvern. A mai rămas puţin până atunci”.

Cum au început protestele

Aşa cum explică site-ul Securitatea Internațională, la Sofia, protestele au început la 7 iulie, iar Ivanov însuși, membru al partidului de centru-dreapta „Bulgaria democrată”, a încercat să ajungă pe o plajă de pe coasta Mării Negre, numai că a fost oprit de câţiva ofițeri ai Serviciului Național de Protecție (NSO), care păzeau vila unui fost lider al partidului Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Ahmed Dogan.

Concret, Ivanov a acuzat guvernul lui Borisov că i-a permis lui Dogan, perceput ca unul dintre cei mai puternici oameni din Bulgaria, să invadeze proprietatea publică și să folosească banii contribuabililor pentru a-i oferi securitate, în ciuda faptului că nu a ocupat niciun post oficial.

Climatul tensionat a escaladat şi mai mult pe 9 iulie, când procurorii bulgari au efectuat un raid împotriva biroului prezidențial, în timpul căruia au fost arestați doi membri ai administrației. Potrivit autorităților țării, percheziţia efectuată în birourile secretarului Radev a fost motivată, pe de o parte, de afaceri ilegale și anticorupție, iar, pe de altă parte, de acțiunile consultantului de securitate și apărare al președintelui, în cadrul a două investigații separate pentru răspândirea și dezvăluirea secretelor de stat.

Ambii bărbați au fost reținuți de poliție timp de 24 de ore, iar procurorii au raportat că încă nu au decis să urmărească, sau nu, acuzațiile. La rândul lor, avocaţii lui Radev au negat orice infracțiune, în timp ce președintele a refuzat să comenteze direct percheziţiile, acuzându-i însă pe procurorii că au protejat persoanele corupte.

„Justiția pentru toți” cere demisia lui Borisov și Geshev

Asociația „Justiție pentru toți”, care organizează manifestațiile, cere demisia imediată a lui Borisov și a procurorului șef al țării, Ivan Geshev, acuzați de corupție și legături cu grupări infracționale. Borisov a fost anterior ministru al Bulgariei din 2009 până în 2013 și din 2014 până în 2017. Alegerile politice bulgare sunt programate pentru anul 2021.