Evenimentul Zilei > International > Bulgarii au ieșit din nou în stradă. Trei miniştri cheie și-au anunțat deja demisia
Bulgarii au ieșit din nou în stradă. Trei miniştri cheie și-au anunțat deja demisia

Bulgarii au ieșit din nou în stradă. Trei miniştri cheie și-au anunțat deja demisia

Mii de oameni au luat cu asalt din nou străzile din Sofia pentru a protesta împotriva premierului bulgar Boiko Borisov și au cerut demisia guvernului de centru-dreapta,  pe care l-au acuzat  de "corupţie".

De asemenea, manifestanții au cerut demisia procurorului general al Bulgariei, informează romaniatv.net.

În urma demonstrațiilor, conducerea partidului aflat la guvernare, GERB, a decis că trei miniştri-cheie trebuie să plece. Este vorba despre  miniştrii de finanţe, de interne şi cel al economiei. Toţi trei au declarat la scurt timp că își vor prezenta demisia în cursul zilei de joi.


 

„O demisie a acestui guvern nu va îmbunătăţi situaţia”, a declarat Borisov miercuri înaintea unei şedinţe de Guvern, cerând opoziţiei să se alăture eforturilor de soluţionare a crizei. Pandemia de COVID-19 va crea dificultăţi economice grave celei mai sărace ţări din UE în cursul acestui an, a avertizat Borisov.

Comisia Europeană a propus pentru Bulgaria un fond de 750 miliarde de euro (857 miliarde dolari) de recuperare după pandemie, dar Borisov a declarat că va insista la summitul UE de vineri pentru un nou ajutor financiar.

Partidul socialist de opoziţie a depus o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Borisov, care este acuzat de fapte de corupţie. Borisov a supravieţuit mai multor moţiuni de cenzură de la preluarea mandatului în 2017.

În fiecare noapte demonstranţii au ieşit în stradă acuzând guvernul de coaliţie al lui Borisov de corupţie şi de metode în „stil mafiot”. Borisov a declarat în weekend că guvernul său va rămâne în funcţie până la următoarele alegeri parlamentare stabilite pentru martie 2021.

Protestele s-au extins dincolo de Sofia, atât în oraşele de la Marea Neagră, Varna şi Burgas, cât şi în Plovdiv, și sunt susţinute de socialiştii, care se află în opoziţie, dar şi de preşedintele prorus Rumen Radev.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: