Evenimentul Zilei > Social > Moment istoric. Trei religii aparent ireconciliabile, reunite sub aceeași cupolă
Moment istoric. Trei religii aparent ireconciliabile, reunite sub aceeași cupolă

Moment istoric. Trei religii aparent ireconciliabile, reunite sub aceeași cupolă

Într-un context de tensiuni între comunităţi religioase, exacerbate de conflictul israeliano-palestinian, creştini, musulmani şi evrei au pus joi au început, joi, la Berlin, construcția un proiect conceput cu zece ani în urmă.

În Germania majoritatea locuitorilor sunt creştini, mulţi dintre ei protestanţi. Totodată există şi o mare comunitate musulmană reprezentând 6,4 până la 6,7% din populaţia acestei ţări. Datele arată exiztența a  5,3 şi până la 5,6 milioane de credincioşi.  Comunitatea evreiască este astăzi una dintre cele mai dinamice din Europa, cu toate că a fost decimată de Holocaust. În anii ’90 Germania și-a deschis porţile pentru mai mult de 200.000 de evrei din fosta Uniune Sovietică. În prezent, comunitatea evreiască din Germania este estimată la aproximativ 225.000 de persoane. Astfel, este a treia cea mai mare comunitate din Europa după cele Franţa şi Marea Britanie.

Creştini, musulmani şi evrei au pus joi la Berlin piatra de temelie pentru un lăcaş de cult comun. Proiectul este prezentat ca fiind unic în lume şi survine într-un context de tensiuni între comunităţi religioase exacerbate de conflictul israeliano-palestinian, scrie Agerpres.

Imamul, pastorul şi rabinul unei „Singure Case” au dorit să vadă în aşezarea acestei prime pietre ”o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, conform rabinului Andreas Nachama.

Proiectul a fost conceput cu zace ani în urmă

Începute la zece ani de la conceperea acestui proiect, lucrările de construcţie pentru acest vast edificiu, ar urma să dureze patru ani. Lansarea lucrărilor în șantierul situat pe Insula Muzeelor din centrul Berlinului a fost prevăzută anul trecut dar a fost amânată din cauza pandemiei.

„Singura Casă” este construită pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste. Clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioşi să se poată ruga separat. Însă moscheea, sinagoga şi biserica protestantă vor fi legate între ele printr-o mare sală comună unde evenimente şi festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună.

Tensiunile dintre evrei şi musulmani au fost amplificate în Germania în ultimele săptămâni din cauza recrudescenţei conflictului armat israeliano-palestinian.În ultimele săptămâni au fost mitinguri pro-palestiniene unde au fost arse drapele israeliene şi s-au scandat sloganuri antisemite.

”Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism. (…) În aceste vremuri de polarizare a opiniilor şi atitudinilor și care aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcaşul întruchipează spiritul constructiv al credinţei şi spiritualităţii. (…) Acest lăcaş de cult a trei religii monoteiste este un loc de pace şi securitate, un elogiu al diferenţei”, a afirmat imamul viitoarei moschei Kadir Sanci.

Michael Müller, primarul Berlinului,  a denunţat într-un discurs rostit în timpul ceremoniei ”ura, violenţa, antisemitismul şi islamofobia, rasismul şi incitarea la ura rasială” care ”nu îşi au locul în societatea noastră”.

„Este normal şi chiar important ca în capitala Germaniei să se poată discuta despre conflicte dramatice mondiale”, a spus el, respingând orice formă de violenţă.