Moment istoric pentru NASA. Misiunea a reușit. Sonda Parker a trecut prin atmosfera Soarelui

Moment istoric pentru NASA. Misiunea a reușit. Sonda Parker a trecut prin atmosfera Soarelui Sursa foto: arhiva EVZ

NASA a reușit din nou să realizeze o misiune demnă să fie adăugată drept încă o filă din istorie. Este pentru dată când o sondă spațială a trecut atmosfera Soarelui. Evenimentul a avut loc în luna aprilie a acestui an, însă a fost confirmat abia acum. Sonda își continuă traiectoria, obținând noi informații.

NASA anunță o nouă reușită. Sonda solară Parker a reușit să treacă prin atmosfera soarelui, relatează BBC. Acest eveniment este considerat un „moment istoric”, fiind pentru prima dată când se întâmplă.

Sonda a reușit să treacă prin atmosfera soarelui în luna aprilie a acestui an. Pentru o scurtă perioadă de timp, ea s-a aflat într-o regiune din jurul astrului pe care cercetătorii o numesc coroană. Deși evenimentul a avut loc acum câteva luni, informația a fost confirmată recent, în urma analizei datelor.

Sonda Parker aduce noi informații despre Soare, în ciuda faptului că a fost nevoită să suporte călduri imense și radiații. Misiunea acestei sonde este considerată una dintre cele mai îndrăznețe organizate de agenția spațială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aşa cum aselenizarea permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă cum a fost formată, atingerea Soarelui este un pas gigantic pentru umanitate şi ne ajută să descoperim informaţii esenţiale despre cea mai apropiată stea şi influenţa ei în Sistemul Solar”, a spus Nicola Fox, directorul diviziei de heliofizică a NASA.

Lansarea sondei Parker a fost făcută în urmă cu aproximativ trei ani. Scopul misiunii a fost ca ea să orbiteze repetat și mai aproape ca niciodată de Soare. Viteza acesteia este de 500.000 de km/h, ceea ce îi permite să pătrundă și să iasă rapid din atmosferă, efectuând măsurători ale mediului solar cu diverse instrumente.

Sonda Parker își continuă misiunea

La finalul lunii aprilie, pe 28, sonda Parker a reușit să treacă de marginea exterioară a coroanei, zonă denumită granița Alfvén. Această graniță a fost întâlnită la aproximativ 13 milioane de kilometri deasupra fotosferei (suprafața vizibilă) Soarelui. Aici temperatura este de 6.000C, iar cu cât te apropii de coroană, aceasta crește la peste 1 milion de grade Celsius.

Potrivit lui Stuart Bale de la University of California, Berkley, sonda Parker a trecut de trei ori deasupra și pe sub graniță, în decurs de cinci ore.

Sonda Parker își continuă misiunea, iar echipa de specialiști care se ocupă de ea continuă să strângă informații noi, pe măsură ce aceasta pătrunde mai adânc în coroană. În anul 2025, sonda ar trebui să ajungă la șapte milioane de kilometri în fotosferă.

Rezultatele cele mai recente și reușitele sondei Parker au fost prezentate la American Geophysical Union Fall Meeting din New Orleans.