Misiune imposibilă pentru generalul Ciucă. Premierul ne pregătește pentru eșec

Misiune imposibilă pentru generalul Ciucă. Premierul ne pregătește pentru eșec Sursa foto. gov.ro

Șansele ca România să intre în spațiul Schengen anul viitor, în 2022, sunt foarte mici. Premierul Ciucă refuză să-și asume acest obiectiv.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu depinde de Guvernul pe care îl conduce ca România să fie acceptată în spațiul Schengen, în anul 2022. Generalul susține că va face tot ceea ce stă în puterile sale, însă nu-și poate asuma îndeplinirea acestui obiectiv. Aceasta deoarece alții vor fi cei cu putere de decizie pe acest subiect.

„Voi face tot ce este necesar astfel încât România să își îndeplinească acest deziderat pentru a intra în Schengen și vom întreprinde toate măsurile să clarificăm aceste linii pe care România le mai are de îndeplini pentru a putea beneficia de acest statut (...) Pot să îmi propun o astfel de țintă, nu pot să garantez că ea se întâmplă pentru că nu depinde doar de noi”, a spus Nicolae Ciucă.

Spațiul Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație în Europa, iar între statele membre sunt eliminate controalele la frontieră. România încearcă de zece ani să adere la Schengen, însă candidatura a fost respinsă de fiecare dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, integrarea în spațiul Schengen rămâne un deziderat, în vreme ce politicienii români nu par să înțeleagă motivele pentru care nu suntem acceptați. În urmă cu doi ani, în 2019, președintele Klaus Iohannis acuza PSD pentru eșecul integrării României în Schengen.

Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, să-i aducă pe social-democrați la guvernare, în toamna lui 2021.

Schengen

sursa foto. EVZ

Politicienii nu înțeleg ce se petrece

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că România îndeplinește „toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen de 11 ani și implementează exemplar legislația specifică”. Cu toate acestea, nu pare a avea habar care este motivul pentru care suntem lăsați să așteptăm.

Nici europarlamentarul PNL Rareș Bogdan nu pare să știe mai multe pe acest subiect, motiv pentru care, a afirmat, va solicita explicații tuturor șefilor de stat și de guvern europeni.

Singurul care pare a avea o idee, dar asta pentru că partidul său a intrat în opoziție, este Dacian Cioloș, președintele USR. El dă vina pe atacurile la justiție ale PSD, din epoca Dragnea. Demersurile respective au dus la blocarea MCV.

sursa foto: EVZ

Croația intră în Schengen înaintea României

În schimb, în vreme ce România, așteaptă la porțile Schengen, Croația a primit acceptul de a intra. Micuțul stat din Balcani este mult mai bine văzut de oficialii de la Bruxelles. Evaluarea Croației a avut loc în perioada 2016 - 2020.

Iar în luna octombrie 2019, Comisia Europeană a considerat că acest stat a luat toate măsurile care se impuneau pentru aplicarea integral a acquis-ului Schengen.

Drept urmare, guvernele Uniunii Europene au convenit, săptămâna trecută, că statul croat poate intra în spaţiul Schengen. Oficialii de la Zagreb au convins Bruxelles-ul că pot gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, transmite Reuters.