Moment istoric pentru creștinism: Irakul recunoaște Crăciunul ca sărbătoare națională

Moment istoric pentru creștinism: Irakul recunoaște Crăciunul ca sărbătoare națională

Ziua Crăciunului, sărbătorită de creștini pe 25 decembrie, a fost decretată ca fiind zi de sărbătoare națională în Irak, cu doar câteva luni anterior vizitei istorice a Papei Francisc în această țară musulmană.

Crăciunul va fi diferit de acum înainte în Irak. Pentru prima dată în istorie, irakienii vor celebra Crăciunul pe data de 25 decembrie, ca zi de sărbătoare națională. Mai mult, țara musulmană așteaptă vizita Papei Francisc, planificată pentru martie 2021.

Guvernul irakian declarase Crăciunul ca sărbătoare în 2008, însă în anii care au urmat prevederea legislativă nu a fost recunoscută oficial la nivel național, fiind aplicată în ultimii ani doar în provincia Kirkuk. Apoi, în 2018, legislativul a aprobat un amendament la legea sărbătorilor naționale, decretând Crăciunul ca sărbătoare publică pentru toți cetățenii, creștini sau musulmani deopotrivă.

În 2020, s-a votat în unanimitate în Parlament acest amendament, care înseamnă concret că marea sărbătoare creștină a fost recunoscută în Irak ca sărbătoare națională începând de acum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul Patriarhului caldean al Babilonului

Pe 17 octombrie, cardinalul Louis Raphael Sako, Patriarhul catolic caldean al Babilonului, a făcut o propunere președintelui irakian Barham Salih în vederea prezentării în Parlament a unei propuneri de lege care să recunoască Crăciunul ca sărbătoare națională în toată țara. La întrevederea cu Cardinalul Sako, ce a avut loc la reședința sa, președintele Salij a accentuat rolul comunităților creștine în reconstrucția țării, după ani întregi de ocupație jidadistă în Mosul și vaste regiuni din nordul țării.

După ce a aflat vestea validării proiectului de lege, cardinalul a transmis un mesaj în care i-a mulțumit președintelui, purtătorului de cuvânt al Parlamentului, Muhammad al Halbousi, precum și tuturor parlamentarilor "pentru votul acordat binelui și semenilor lor creștini". Cardinalul a mai invocat binecuvântarea Domnului și grația divină pentru toți irakienii.

La rândul său, președintele Salih a reiterat angajamentul său de a facilita revenirea creștinilor prigoniți de pe teritoriile de origine, începând cu orașul Mosul și câmpia Nineve, pe care au fost nevoiți să le părăsească în anii dominației jihadiste.

Înainte de invazia americană din 2013, în Irak locuiau aproximativ 1,3 milioane de creștini. Numărul lor a scăzut însă la circa 300.000, pe măsură ce au fugit din țară din cauza violențelor la adresa lor. Numeroși creștini au fost uciși odată cu apariția ISIS în Irak, așa că aceștia au început să fugă din nou din țară.

Sursa: Vatican News