Creștinii copți din EGIPT sărbătoresc CRĂCIUNUL, în condiții stricte de securitate

Creștinii copți din EGIPT sărbătoresc CRĂCIUNUL, în condiții stricte de securitate

Creștinii copţi din Egipt au participat, ieri, la liturghia de Crăciun, într-o nouă catedrală, cu măsuri stricte de securitate, după un an marcat de atacuri jihadiste sângeroase asupra acestei comunităţi creştine.

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a ţinut un scurt discurs înainte de începerea liturghiei, prezidată de Tawadros al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, urându-le creştinilor un Crăciun fericit şi dându-le asigurări că ţara va învinge în lupta împotriva jihadiştilor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Creştinii de rit oriental sărbătoresc Crăciunul astăzi.

„Voi sunteţi familia noastră, sunteţi ai noştri, suntem uniţi şi nimeni nu ne va diviza", a declarat şeful statului egiptean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia a blocat căile de acces din jurul catedralei situate în noua capitală administrativă, în prezent în construcţie la est de Cairo.

Preşedintele al-Sisi a ţinut să sublinieze că această catedrală este un "mesaj de pace şi de dragoste către lume".

Măsurile de securitate au fost întărite în bisericile din ţară înaintea liturghiilor, după o serie de atentate în care, din 2016, şi-au pierdut viaţa peste 100 de creştini.

Cel mai recent, un atac armat care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, a făcut nouă morţi într-o biserică la sud de Cairo, săptămâna trecută.

Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu de violenţe care zguduie Egiptul după 2013 şi destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecţie jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.

Sute de poliţişti şi soldaţi, precum şi civili au fost ucişi. În Peninsula Sinai, sute de egipteni de confesiune creştină au fost constrânşi să fugă.

Creştinii copţi reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului şi sunt răspândiţi în întreaga ţară. Ei sunt slab reprezentaţi în guvern şi se simt marginalizaţi,  scrie AFP.