MOMENT ISTORIC. Naveta privată SpaceX s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională. Ce urmează?
- Cristina Botezatu
- 26 mai 2012, 16:14
Prima misiune spațială privată a înregistrat ieri un nou succes: conectarea la Staţia Spaţială Internaţională. Este pentru prima dată în istorie când o companie privată a reușit o astfel de operațiune.
"Este o zi crucială în viitorul planului spațial al SUA. După ce o companie americană a dovedit că poate aproviziona Stația Spațială, se deschid noi oportunități comerciale în spațiu. Transferarea acestui tip de transport către sectorul privat va ajuta NASA să se concentreze pe proiecte importante precum trimiterea astronauților pe distanțe mai mari în sistemul solar", a declarat administratorul NASA Charles Bolden, citat de Sciencedaily.com.
După mai multe teste, capsula Dragon a primit ieri undă verde pentru a se apropia de Stația Spațială Internațională. În cursul zilei de azi, astronauții vor deschide capsula și, timp de patru zile, se vor aproviziona cu 600 de kilograme de alimente, apă, îmbrăcăminte și echipamente. Apoi, vor încărca în navetă echipamentul științific ce nu mai este folosit pe Stația Spațială pentru a-l trimite înapoi pe Pământ. Pe 30 mai, capsula va fi închisă și se va pregăti pentru întoarcerea pe Terra, programată pentru 31 mai. Moment istoric sau o victorie politică?
Capsula Dragon, cu o greutate de şase tone, o lungime de 5,2 metri şi un diametru de 3,6 metri, aparține companiei SpaceX. În baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania va efectua 12 misiuni de aprovizionare a ISS pe parcursul a patru ani.
Până acum, misiunile spaţiale fără echipaj uman la bord au fost efectuate de agenţiile guvernamentale sau grupurilor constituite din mai multe state puternic dezvoltate.
Deși îi recunosc importanța pentru ambițiile spațiale ale SUA, mai mulți specialiști citați de "Washington Post" numesc acest zbor "mai mult o victorie politică decât o realizare tehnică". Transportul cargo în spațiu a devenit rutină în ultimii 50 de ani, iar naveta Dragon nu a avut niciun astronaut la bord. Aceasta este obiectivul suprem către care se îndreaptă acum SpaceX și alte companii americane.
"Este mult mai dificil să transporți oameni în spațiu", a afirmat astronautul NASA Clayton Anderson, care a petrecut cinci luni pe Stația Spațială în anul 2007.
Dar misiunea a avut succes în validarea unei politici spațiale care a stârnit multe controverse. Astronauți și legislatori s-au întrebat la unison dacă sectorul privat este capabil să susțină o astfel de misiune. SpaceX a reușit acest lucru, mai scrie "Washington Post".