Moller: "UE nu are membri de rangul doi"

Moller: "UE nu are membri de rangul doi"

Ministrul danez de externe, Per Stig Moller, a fost unul dintre politicienii europeni care au ales sa petreaca Revelionul in Romania pentru a celebra aderarea tarii noastre la UE.

El a acordat "Evenimentului zilei" un scurt interviu, in exclusivitate.

EVZ: De ce ati ales sa serbati Anul Nou in Romania? Per Stig Moller: In primul rand as vrea sa urez bun venit Romaniei in Uniunea Europeana. Bunul meu coleg si prieten Mihai-Razvan Ungureanu m-a invitat sa particip la celebrarea intrarii Romaniei in UE si am fost bucuros sa accept. De altfel, de ceva vreme intentia mea era sa ajung in Romania.

Danemarca vede intrarea Romaniei in UE drept un lucru pozitiv sau negativ?Danemarca a fost si este o sustinatoare a obiectivului Romaniei de a se alatura Uniunii Europene. Daca va aduceti aminte, decizia de a include Romania, impreuna cu Bulgaria, in al cincilea val de extindere a UE a fost luata sub presedintia daneza, la Summit-ul UE de la Copenhaga, din decembrie 2002. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Credeti ca Romania este un membru UE de rangul doi?Nu exista asa ceva in Uniunea Europeana. Exista doar membri. Perioadele de tranzitie, exceptiile, impunerea de restrictii nu sunt un lucru nou, dedicate exclusiv Romaniei si Bulgariei.

Ele au existat si in cazul celorlalte valuri de extindere.  Unele dintre acestea sunt si in avantajul noilor membri, in avantajul Romaniei in acest caz.

De exemplu, pentru o anumita perioada de timp, Romania poate limita accesul cetatenilor din celelalte state UE de a cumpara proprietati in Romania.

De ce Danemarca a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UE in ultimul moment?Raspunsul este simplu: sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE nu a fost niciodata pus sub semnul intrebarii. Dar in Danemarca luam problema largirii UE foarte in serios.

Opinia parlamentului danez a fost sa asteptam raportul final al Comisiei Europene in legatura cu stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE inainte de a lua decizia ratificarii.

Acelasi lucru a fost valabil si in cazul Bulgariei. Dar lasati-ma sa spun ca decizia ratificarii a fost luata in noiembrie, cu o larga majoritate.

Carte de vizita

Per Stig Moller ocupa functia de ministru de externe al Danemarcei inca din anul 2001, din timpul primului guvern condus de actualul premier Anders Fogh Rasmussen II.

Ascensiunea sa in politica a inceput insa in 1984, odata cu intrarea in parlamentul national danez, ca deputat al Partidului Popular Conservator, si a continuat cu functia de ministru al mediului in perioada 1990-1993. Pana in 2001, Moller a urmat si o cariera in jurnalism la postul Radio Denmark si la cotidianul "Berlingske Tidende".