Moldovenii susțin limba română, ca limbă oficială. Republica Moldova este împărțită în două. Sondaj
- Mihai Soica
- 30 martie 2023, 18:16
Un sondaj de opinie realizat printre cetățenii Republicii Moldova arată că peste jumătate dintre aceștia recunosc limba română, ca limba oficială a statului.
La întrebarea dacă sunteți de acord cu introducerea sintagmei ”limba română”, în Constituția Republicii Moldova, peste jumătate din cei chestionați au răspunscă sunt de acord.
Sondajul arată că 52.8%, au răspuns cu ”da”, la întrebarea sus menționată, în timp ce 38.6% nu sunt de acord. Doar 8.6% dintre moldoveni au refuzat să răspundă la această întrebare.
Sondajul de opinie arată și date privind împărțirea demografică a persoanelor care au votat și au oferit un răspuns clar.
Astfel, cei care locuiesc în regiunile Buiucani, Călărași, Hîncești, Cimișlia, Orhei, Căușeni, Fălești, Ungheni, au răspuns afirmativ.
Pe de altă parte, moldovenii care se opun adoptării limbii române în administrația de stat, locuiesc în regiunile din nord și din sud a Republicii Moldova, respectiv Comrat, Cahul, Bălți, Rîșcani-Nord și Edineț, dar și Rîșcani-Chișinău.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion compus din 1065 de persoane.
Dezbateri aprinse pentru limba română
După o dezbatere aprinsă în Parlamentul de la Chișinău, legea privind folosirea limbii române, la nivel oficial în Republica Moldova a fost promulgată de președintele Maia Sandu.
În Parlamentul Republicii Moldova mai mulți aleși s-au opus categoric pentru recunoașterera oficială a limbii române la nivel oficial, în timpul dezbaterilor fiind înregistrate chiar și îmbrânceli între deputați.
”Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că vorba dulce mult aduce”, a scris Maia Sandu, informează și radiochisinau.md.