Moldova, sub ape | VIDEO

Moldova, sub ape | VIDEO

Râul Siret şi afluenţii săi umflaţi de ploile torenţiale fac prăpăd în Suceava, Neamţ şi Iaşi. Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă a decis ieri instituirea codului roşu de inundaţii pe Siret, pe toată lungimea acestuia, până la confluenţa cu râul Moldova. Codul roşu vizează, pe lângă Siret, şi o secţiune a râului Suceava, în amonte de oraşul Suceava. Avertizarea este valabilă până mâine, la ora 16.00. Sunt vizate Suceava, Iaşi şi Neamţ. De asemenea, Maramureş, Botoşani şi Bacău se află sub cod portocaliu, Bistriţa-Năsăud şi Vaslui sub cod galben.

În aceste zone vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie. Vor fi afectate bazinele hidrografice ale râurilor Tisa, Vişeu, Iza, Someş, Crasna, Siret şi Prut. Circulaţie oprită pe calea ferată

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a decis închiderea a şapte secţii de cale ferată din nordul ţării, respectiv, Târgu-Frumos - Ruginoasa, Dărmăneşti - Cacica, Putna - Gura Putnei, Dolhasca - Fălticeni, Gura Putnei - Gălăneşti, Rădăuţi - Gălăneşti şi Dorneşti - Rădăuţi. Toate trenurile care circulau pe aceste rute au fost anulate. Rămân în continuare închise şi secţiile Sărmăşag - Borla şi Nisipitu - Gura Putnei.

„Din cele 72 de localităţi inundate de precipitaţiile puternice, 320 de persoane au fost evacuate din case, însă alte 140 au rămas izolate. Pentru intervenţia din judeţul Suceava s-a suplimentat numărul de bărci“, comunică reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Peste 30 tone de motorină şi 12.000 litri de apă minerală vor ajunge în judeţul Suceava, iar alţi 5.000 de litri de apă vor fi ditribuiţi în localitatea ieşeană Costeşti.

Cerul s-a rupt din nou şi a acoperit cu apă cel mai mare judeţ al ţării

Suferinţă şi disperare sunt cuvintele care pot descrie potopul de la Suceava, sute de gospodării fiind inundate şi sute de familii izolate sau evacuate.   „N-au mai fost probleme atât de complicate de la inundaţiile din anii ’70. Mai mult de jumătate din judeţul Suceava este grav afectat. Joi seară, au fost salvate de la înec peste 300 de persoane. Important este să salvăm întâi vieţile, apoi casele oamenilor şi abia pe urmă drumuri, poduri, podeţe“, declara, ieri, subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei.

Copil de 15 ani dispărut

Veştile proaste s-au ţinut lanţ, ultima apărând ieri după- amiază, în jurul orei 15.15.

O platformă de măsurare a nivelului râului Suceava, din zona podului de la Iţcani, a cedat sub presiunea viiturii, un minor în vârstă de 15 ani, care se juca împreună cu un alt copil, căzând în apele învolburate. Pompierii au început imediat căutările, dar şansele ca minorul să mai fie în viaţa erau foarte mici. După ce ploile torenţiale din noaptea de miercuri spre joi au inundat zona Câmpulung Moldovenesc, ieri, inundaţiile s-au mutat în zona municipiilor Suceava şi Rădăuţi.

Cea mai dramatică situaţie s-a petrecut în satul Ţibeni, acolo unde zeci de familii au fost nevoite să se urce în poduri, copaci sau pe acoperişurile caselor, pentru a nu fi luate de puhoaiele care au măturat totul în cale. Zeci de pompieri şi jandarmi au intervenit imediat pentru salvarea sinistraţilor. Apa era de aproape doi metri, iar unele case începeau deja să se surpe.

„N-am mâncat nimic de ieri. M-am rugat toată noaptea la Dumnezeu să nu ne mai dea atâtea necazuri şi amar“, mărturisea Ileana Radu, o femeie din Ţibeni ce tocmai fusese scoasă din mijlocul apelor. Norii adunaţi pe cer îi speriau şi mai tare pe săteni, îngroziţi de ideea că ar mai putea fi o noapte de potop.

Peşti aruncaţi pe străzi Furtuna din noaptea de joi spre vineri a lăsat pe întuneric 70 de localităţi, mii de familii petrecându-şi noaptea la lumina lumânării.

Disperare şi pentru comercianţii din Bazarul Suceava care şi-au văzut, ieri, marfa sub ape. Sute de chioşcuri au fost acoperite de apele tulburi ale râului Suceava, ieşite din matcă. Ieri-dimineaţă, cei care se aflau în zona principalei gări a municipiului Suceava au putut vedea pe stradă peşti vii, zbătându-se în bălţile lăsate de ploaie. Explicaţia ar fi aceea că, în urma ploilor abundente, apa din iazurile de lângă gară s-a revărsat, peştii fiind purtaţi de şuvoaiele de apă tocmai până în zona staţiei CFR. (Sergiu Rusu)

MARAMUREŞ

Revărsare de PET-uri

Începând de joi după- amiază, în Maramureş au început să se umfle îngrijorător râurile, mai ales în partea de nord, dincolo de munţii Gutâi. Râul Vişeu şi râul Ruscova au devenit periculoase începând de la ora 16.00. Probleme mai mari au făcut pâraiele aparent neînsemnate. După ploile torenţiale din noaptea de joi spre vineri, au apărut probleme mai mari în zona Vişeu-Borşa, fiind inundate câteva zeci de locuinţe pe 5 străzi din oraşul Borşa şi pe alte două străzi din oraşul Vişeul de Sus.

La închiderea ediţiei, era aşteptat ca viitura, ajunsă deja pe râul Tisa, să atingă punctul maxim în localitatea Remeţi, acolo unde, în anii 1998 şi 2000, fuseseră cele mai dure inundaţ ii din istoria Maramureş ului. De când au început să se umfle râurile, Maramureş ul s-a trezit şi cu o problemă de imagine: pe râul Vişeu, sute de PET-uri vin la vale. În zona Leordina-Ruscova, imaginea era deja una de dezastru ecologic. PET-urile ajunseseră în Tisa şi urmează să intre azi în Ungaria. (Alexandru Ruja)

NEAMŢ

Cioban salvat din şuvoaiele Moldovei O operaţiune de salvare a unui cioban rămas captiv pe o limbă de pământ înconjurată de şuvoaiele Moldovei, în comuna Cordun, lângă Roman, s-a dovedit a fi plină de peripeţii pentru pompierii militari. „O noapte neagră, şi eu, singur cuc“

Valerică Mihai, 45 de ani, a fost surprins de viitura formată pe râu în urma ploilor abundente de joi. Aproape de lăsarea întunericului, ciobanul împreună cu stăpânul stânii la care lucra, Vasile Stoica, au realizat că Moldova se umflă din ce în ce mai tare şi au decis să treacă oile pe malul opus, să fie în siguranţă. Înapoi nu s-a mai putut întoarce decât Stoica.   „Am trecut animalele şi urma să traversăm şi noi Moldova, spre Cordun, pe lângă un dig. Ciobanul meu a rămas mai în urmă, pentru că trebuia să-şi ia hainele. Am văzut că apa săpa periculos în maluri şi se umfla văzând cu ochii. I-am strigat să rămână acolo şi dimineaţă am sunat la 112“, a spus Vasile Stoica. La locul indicat de acesta, ieri, în jurul orei 7.00, au ajuns pompierii de la Detaşamentul Roman.

Mai întâi, salvatorii au încercat să treacă şuvoiul legând barca pneumatică de cârligul de remorcare al unui autoturism Aro. Dar curentul s-a dovedit a fi prea puternic şi exista pericolul ca ambarcaţiunea să se răstoarne cu tot cu cei patru militari. Apoi, pompierii au încercat traversarea ţinându-se din barcă de un cablu electric scos de sub tensiune care traversa râul, dar şi această tentativă a fost sortită eşecului, puterea apelor fiind prea mare. Până la urmă, au decis să treacă Moldova doar cu ajutorul vâslelor, într-un loc unde râul era ceva mai lat, dar mai puţin zbuciumat.

Soluţia aleasă, deşi era cea mai periculoasă, a fost cea bună. Valerică Mihai a fost echipat cu o vestă de salvare şi a fost adus în siguranţă pe malul opus. Acesta era îngheţat de frig şi cu ochii roşii de nesomn. „Am trecut oile, iar eu am rămas. N-avea rost să risc, apa era mare, era noapte. O noapte neagră, urâtă, cu ploaie, şi eu singur cuc între şuvoaiele care înconjuraseră limba de pământ pe care eram. Tot felul de gânduri negre te-apucă. Mă îmbărbătam spunându- mi că apa n-are cum să cuprindă toată insuliţa. Când s-o mijit de zori m-am mai liniştit“, a povestit el. (Dan Sofronia)

Codul roşu, prelungit

Avertizarea cu cod roşu a intrat în vigoare ieri, la ora 13:00, şi este valabilă până mâine la ora 16:00.

Codul roşu vizează râul Siret până la confluenţa cu râul Moldova şi o secţiune a râului Suceava, care se află în amonte de oraşul Suceava.

Autorităţile au instituit de asemenea şi un cod portocaliu pentru râurile Vişeu şi Iza, aflate la graniţa cu Ucraina. Pentru a proteja localităţile ameninţate de furia apelor, în judeţele Iaşi şi Neamţ au fost trimişi 15.000 de saci cu nisip. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:15

Ne puteți urmări și pe Google News